Перший рейс: моряк Віталій Мережко розповів про рятувальну операцію в Туреччині

Віталій Мережко — один із врятованих біля берегів Туреччини українських моряків. На суховантажі Arvin чоловік працював матросом. Наразі він очікує на зустріч із судновласником та прагне відновити свої документи.

Про повідомляє Суспільне.

За словами Віталія Мережка, це був його перший рейс. Біля берегів Туреччини судно перебувало на якірній зупинці: так моряки планували перечекати шторм. Перед тим, як судно пішло на дно, чоловік почув скрип та зрозумів: щось зламалося.

"Діяв, аби вижити": історія моряка з затонулого судна Arvin

“Почув шум, скрип. Чутно, що зламалося щось на судні. І моментально прозвучала аварійна сигналізація. Ми натягнули гідрокостюми. Судно починало кренитися з дуже великою швидкістю. І всі повистрибували. Дві години ми дрейфували морем. Хтось дістався до плоту, хтось не дістався. Тієї миті діяв, аби вижити,” — розповів Віталій Мережко.

Віталія та частину екіпажу врятував турецький катер берегової охорони. Після цього моряків забрали на кареті “швидкої” та доставили до лікарні.

"Діяв, аби вижити": історія моряка з затонулого судна Arvin

Вони рятували нас ціною власного життя. Тобто вони так само ризикували життям. Вони могли впасти, їм всім було погано. Для нас вони немов наші батьки, які подарували нам друге життя. Молоді хлопці всі. Сказали мені сідати на дієту, бо не витягнуть наступного разу,” — поділився моряк.

МорякНа думку чоловіка, суховантаж, на якому він працював, був у нормальному стані для свого віку .

“Для своїх років судно підтримувалося (достатньо, – ред.). Просто я не знаю, чи витримують подібні судна таку погоду. Ну, певно, ні. Судновласник, вже зв’язався з турецькою владою. На зв’язку ми були. Сказали – пару днів нас чіпати ніхто не буде, а потім поспілкуємось. Розкажемо, як і що було,” — додав Віталій.

Нагадаємо, 20 січня моряки прибули до Одеси. Суховантаж Arvin під прапором Палау, який йшов з Грузії в Болгарію, затонув 17 січня у Чорному морі біля берегів турецької провінції Бартин. За інформацією місцевої влади, причиною катастрофи могли стати погані погодні умови. Судно належить українській компанії з Одеси.

Серед членів екіпажу було 10 українців та двоє іноземців. Урятували шістьох моряків — п’ятьох українців і одного росіянина. 18 січня врятованих моряків із затонулого судна виписали з лікарні. Керівник консульського відділу Посольства України в Турецькій Республіці повідомив, що їх стан задовільний.

За попередніми даними, в аварії загинуло троє моряків, двоє з яких були українцями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *