У Доброславі мітингували проти закриття музичної школи. ВІДЕО

Викладачі та батьки учнів Лиманської районної дитячої музичної школи в селищі Доброслав, що на Одещині, протестують та збирають підписи для заяви до місцевих органів самоврядування. 31 грудня музичну школу там закрили, а всіх 16 викладачів звільнили.

Доброслав13 січня біля будівлі селищної ради Доброславу зібралися викладачі місцевої музичної школи та родини її учнів. Люди розповіли, що у школі навчалося 140 дітей.

Викладачка Людмила Маковійчук працює у школі 40 років. Жінка розповіла, що після закриття закладу, представники селищної ради обіцяли перевести вчителів до Доброславської музичної школи.

“Нас звільнили з 31 грудня по скороченню, трудові книжки всі віддали, школу опечатали, всі класи закриті, майно прийняли, але не відчиняють школу. Нам обіцяли – ви не переживайте, ви дуже плавно перейдете у Доброславську музичну школу, ви навіть цього не помітите, зараз розмови зовсім протилежні“, – пояснила Маковійчук.

Донька Олени Омельченко займається вокалом 3 роки. Жінка розповіла, що школу закрили через брак фінансування.

Дитина займається вокалом вже третій рік і фортепіано в першому класі музичної школи. Діти хочуть вчитися. Їм подобається, вони полюбляють музику. Сказали, що нема фінансування, наскільки я зрозуміла, через реорганізацію ОТГ, тому у них питання не вирішене з музичною школою”, – поділилася Омельченко.

ПрокопечкоАкція протесту завершилася спілкуванням мешканців із селищною головою Доброславу Людмилою Прокопечко. Вона запевнила, що музична школа в селищі буде, але в скороченому складі.

“Так як воно було, воно залишитися не може, бо всі районні структури обслуговували весь район. Тепер обслуговують одну громаду. Нас було 75 000, тепер 15 000. Тобто ми маємо все хоча б в 5 разів скоротити. Але максимально залишити все те, що дасть можливість дітям творчо розвиватися”, – розповіла Прокопечко.

За її словами, питаня музичної школи вже буде вирішувати Одеська районна рада, яка має ініціювати її передачу до комунальної власності територіальної громади.

Скорочений склад школи колектив та батьків не влаштовує, розповіла викладачка Світлана Іваненко. До наступної сесії селищної ради Доброслава вони підготували заяву зі 102 підписами батьків учнів. Збираються передати її депутатам.

“Нам сказала голова селищної ради, принести 60 підписів, що діти хочуть музичну школу. Ми знайшли 102 підписи. Вони викликають цих батьків та хочуть переманити в будинок творчості. Але будинок творчості, це ж не музична школа, це гуртки. Ми не проти, але хочемо, щоб в нас була музична школа для дітей”, – наголосила викладачка.

За словами юридичного консультанта Асоціації міст України Юрія Ямкового, комунальні об’єкти у власності районних рад мають бути передані на баланс територіальних громад до 1 липня 2021 року, таке передбачає реформа децентралізації. Але на місцях, зокрема в Одеській області, є проблеми з їх передачею.

До районних центрів в області мають перейти об’єкти, що належали всьому району, але місцевий бюджет не завжди може їх утримувати.

Районні ради повинні чітко прорахувати, чітко інвентаризувати за допомогою районних адміністрацій, які також зараз в процесі реорганізації. Інвентаризувати майно і передати громадам”, – зазначив Ямковий.

ВІДЕО – Суспільне Одеса:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *