Розвінчані міфи: Інститут Національної пам’яті презентує відеолекції про історію міст Одещини

Український інститут національної пам’яті запускає серію краєзнавчих лекцій, в яких спростовує російські імперські міфи про історію південної України. Перший ролик присвячений історії Білгорода-Дністровського, яка налічує 2,5 тисячі років.

«Дике поле», «безлюдні степи», «татарська орда» і потім раптом – «Новоросія». Російська імперська і згодом радянська історіографія брехнею і міфологізацією прибрала до своїх рук історію Південної України. Цією серією краєзнавчих роликів ми хочемо спростувати багато міфів, які утворювали брехливий метанаратив російської історії і розповісти, що на території Північного Причорномор’я довгий час проживали пліч-о-пліч з Україною інші народи, поки сюди не прийшла російська імперська колонізація”, – розповів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Всього буде оприлюднено п’ять лекцій, які висвітлюють різні аспекти історії Південної України.

Перший фільм краєзнавчого проекту «Український Південь» знайомить глядачів з барвистою історією колишнього Аккермана, стіни якого пам’ятають майже десяток імперій і стільки ж різних історичних епох. Втім, у міста є й український стержень, який залишався тут з Середньовічч і зберігся донині.

Ролик розробила студія ONYKO Films. Консультантами у відео виступили: доцент кафедри історії України ОНУ ім. Мечникова Володимир Полторак; співробітник відділу археології Криму і Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології Олег Савельєв; директор КП «Фортеця» Олександр Морозов; завідувач кафедри історії України Південноукраїнського педагогічного університету ім. К. Ушинського Андрій Красножон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *