Обережно, ботулізм: на Одещині за 2020 рік зафіксували 64 випадки ботулізму, троє людей загинуло

Новорічно-різдвяні свята, багаті на щедрий стіл, можуть принести не лише родинний затишок за вечерею, а й значні неприємності. Риба та консервовані продукти можуть стати причиною небезпечного захворювання – ботулізму, попереджує ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

В Одеській області за минулий 2020 рік було зафіксовано 64 випадків ботулізму. Постраждало 64 людини,  з них троє людей померло.

Як повідомляє відомство, на Одещині протягом року зареєстровано 3 випадки ботулізму з кількістю постраждалих 4 особи. Останній випадок зареєстровано 3 грудня. Постраждалий, житель міста Одеси, ловив рибу на Дністрі. Частину улову пов’ялив в домашніх умовах, яку через два тижні скуштував. Захворів через 2 дні та був  госпіталізований до інфекційної лікарні, де йому проводиться відповідне лікування, в тому числі  була введена протиботулінічна сироватка.

В ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» нагадують: ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному середовищі (без доступу кисню)  при порушенні санітарних правил та технології обробки та приготування харчових продуктів (найчастіше  – риби в’яленої, копченої, консервованої м’ясної та овочевої продукції, виготовлених у домашніх умовах).

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання – тим коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.

У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Симптоми тривають кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом: сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

Для профілактики ботулізму фахівці радять уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Та найголовніше правило, яким СИЛА ГРОМАД радить не нехтувати споживачам – не купувати в’ялені чи консервовані продукти з рук, а особливо – на стихійних ринках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *