Лиманська громада утворила новий старостинський округ у Приморському. ВІДЕО

Уперше після виборів, які відбулися 25 жовтня 2020 року, Лиманська сільська рада, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, зібралася у новому складі. Символічно, що цей день випав якраз на свято місцевого самоврядування, який відзначається в Україні 7 грудня. Тому були не лише вітання новообраних депутатів, а й необхідні процедурні рішення для старту повноцінної роботи.

ЛиманДовго чекали, поки Президент підпише необхідний Закон про місцеве врядування”, – пояснюють в місцевій раді, чому так довго не скликали сесію. Адже для її продуктивної роботи, зокрема створення додаткового старостинського округу (один вже є у с. Трапівка), призначення старост чи приміром, передачу майна, місцева влада не мала б повноважень. Тому до зборів готувались ретельно і зважено.

На початку зібрання голова Лиманської ТВК Тетяна Дяченко оголосила прізвища новобраних депутатів. Їх у сільській раді тепер налічується 22 особи. Через таємне голосування депутати обрали секретаря, більшість голосів віддали за Ірину Карпенко. Підтримали й призначення на посаду заступника голови Олесю Кометіані, яка є досвідченим фахівцем в органах місцевого врядування.

Та особливістю Лиманської ради нового скликання є поява в її складі нових депутатів від Приморської сільської ради, яка приєдналась до раніше утвореної Лиманської ОТГ. Не всі депутати з Приморського, м’яко кажучи, були  задоволені таким об’єднанням, тому й “тягли до останнього”, аж поки в Україні остаточно не завершився процес децентралізації. Але іншого виходу нема, – тепер доведеться працювати на благо села вже у складі нової ради.

Цього дня склали присягу і нові обранці, і голова Лиманської сільської ради. Василь Резніченко закликав депутатів до об’єднання і спільної праці на благо своїх обранців. Також на першій сесії створили постійні депутатські комісії, – з питань бюджету, землі та гуманітарних питань. У них місцеві депутати вирішуватимуть найгостріші проблеми жителів.

Варто додати, що депутат – це людина, якій громадяни довірили вирішувати свої інтереси у владі. Але рішення місцевої чи будь-якої ради колегіальне, тобто приймається більшістю голосів. Щоправда, про цю норму демократії декому з присутніх, які гаряче відстоювали власну позицію, довелося нагадати.

Лиманська ОТГНайбільше суперечок виникло навколо призначення старост. Згідно законодавства, їх кандидатури на затвердження місцевій раді подає голова. У новоствореному Приморському старостинському окрузі призначений Сергій Чебан – він юрист, народився і виріс в Приморському і готовий активно включитися до вирішення проблем, серед який найчисленнішими є земельні. На території Приморського є курортна зона Російка, яка влітку традиційно заповнена відпочивальниками. Проте місцева скарбниця від того з року в рік чомусь не багатшала, а відтак і не вирішувала гострих соціальних проблем.

Навколо посади старости Трапівського округу у залі розгорілась ціла дискусія. Підтримати попередню старосту прибула ініціативна група, на розгляд голові громади принесли звернення з великою кількістю підписів. Проте враховуючи попередній досвід і відсутність співпраці з керівництвом громади на цю посаду більшість підтримала пропозицію голови призначити Дмитра Чіфліклія, який дотепер очолював комунальне підприємство.

Голова Лиманської громади не приховує, що радий бачити приморців, які влились у нову  команду. Серед них є лідери, фахівці, молоді люди з активною громадянською позицією. Каже, готовий до будь-яких пропозицій, навіть критики – якщо вона конструктивна і приносить результати. Наголошує: Лиманська громада має створити рівні умови і якісні зміни для всіх своїх жителів.

Як голова громади, хочу запевнити кожного жителя, що людей ділити, чи ця людина з Приморського, чи з Лиману, Трапівки, – ми не будемо. Хотів би звернутися й до депутатського корпусу, – у нас спільна громада, спільне майно і спільне бачення розвитку громади”, – розповів СИЛІ ГРОМАД голова Василь Резніченко.

Попереду в оновленої Лиманської громади – чимало роботи. Доведеться докласти максимум зусиль, аби зробити її міцною і спроможною.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *