Мешканці Ананьєва зливають нечистоти… до канави, щоб не сплачувати послуги

Сморід посеред міста. Жителям багатоквартирного будинку на вулиці Дворянській – 17 “а” в містечку Ананьїв, що на Одещині, міська влада цього року допомогла вирішити проблему нечистот. Проте “підприємливі” місцеві мешканці, аби не витрачатись на асенізаційну машину, вирішили прокопати поза будинком канаву, в яку стікають відходи, забруднюючи повітря і навколишнє середовище. 

Віталій Пянтковський, заступник міського голови розповів, що коли цього року у людей виникла проблема  то міська рада пішла назустріч – було встановлено велику ємкість, на 25 кубічних метрів для водозбору, з однією умовою: при її наповненні жителі оплачують асенізаційну машину. Спершу так і було. Кілька разів. А потім, мабуть, виникла ідея – «зачем платіть больше?» , і хтось «винахідливий» ініціював прокопування канави від діжки до міської стічної канави. З тих пір усе, так би мовити, зайве, потрапляє прямісінько в канаву, яка йде вздовж будинків. Перехожі здивовано кривляться, шукаючи причину смороду, а хитрі жителі передбачливо не відкривають вікна та балкони з боку Дворянської – бо ж смердітиме. Слід зауважити, що винайняти асенізаційну машину цілком по кишені і не складало б великого збитку для гаманця.

Дізнавшись про цю ситуацію, міський голова Юрій Тищенко був неприємно здивований. Виявили її випадково – почули сморід під час очищення міських стічних канав саме біля цих двох будинків. Коли стали шукати джерело походження «амбре», то й виявили таке диво інженерного втручання. Вчинили безапеляційно та радикально – засипали траншею від діжки. Отож, вже найближчим часом жителям таки доведеться вирішувати проблему  класичним способом – винаймати асенізаційну машину, платити, а не хитрувати.

Юрій Сергійович зазначив, що кожен повинен починати з себе, змінювати відношення до існуючих проблем та не ставати їх причиною.

Стосовно цього будинку вдалося отримати вичерпну інформацію і від директора КП “Ананьїв-водоканал” Юрія Монолатія. Зокрема, він повідомив, що в двоповерхівці розміщується 16 квартир, в яких проживає приблизно 30 мешканців. Орієнтовне споживання питної води знаходиться в об’ємі 108 м куб. Тоді ж як нечистот вивозять усього лише 2-3 машини в місяць, а це лише 7-10 м куб. Простіше говорячи – пів діжки. Директор комунального підприємства повідомив, що вартість однієї ходки асенізаційного автомобілю ємністю 3,6 м.куб складає 297 гривень.

Також Юрій Монолатій звернув увагу ще на одну проблему, пов’язану саме з цим будинком: його жителі є абсолютними рекордсменами-боржниками з оплати за водокористування – сума несплати складає 31 тисячу 169 гривень. Звісно, є деякі громадяни, які реструктуризували заборгованість і сплачують поступово. Але в цілому – ситуація кричуща.

Сьогодні в місті вже ведуться активні роботи з благоустрою, без вихідних почали чистити стічні канави, інтенсивно вивозять листя та сміття. Проте не можна покладати цілком усю відповідальність лише на керівництво громадою та комунальників: участь кожного жителя має полягати в дотриманні норм та правил, не в пошуку варіантів ухиляння, а в посильній участі кожного. Змінювати треба, передусім, свідомість, розуміти, що від ставлення кожного з нас залежатиме і благоустрій, і чистота довкола, і, як у даному випадку – чисте та свіже повітря.

Джерело – “Вісті Ананьївщини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *