Ризики клімату: прийдешня зима обіцяє знову бути теплою

Кліматологи прогнозують, що, швидше за все, зима 2020/2021 рр. в Україні буде аномально теплою і збережеться посушлива погода.

Про це повідомляє УНІАН.

«Прогнозувати ймовірність опадів на місяць або на кілька місяців вперед дуже складно. На більшій частині території України найімовірніше триватиме посуха, хоча не виключено, що в окремих регіонах опади можуть випадати в достатній кількості», — вважає завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, як і минулого року, переважатиме область високого тиску, але з південними потоками, які приноситимуть теплу і суху повітряну масу.

«Атлантичний і Північний Льодовитий океани мають зараз дуже високу температуру, а саме вони впливають на клімат в Європі. Все це впливає на атмосферні процеси, що врешті-решт призведе до збільшення меридіональності цих процесів, тобто посиляться більш південні і північні потоки. Очікується, що на території південно-східної Європи, в тому числі й України, будуть переважати більш теплі й сухі повітряні маси, що надходять з африканського континенту і Азії», — пояснює кліматолог.

Однак навряд чи прийдешня зима буде набагато тепліше попередньої, в середньому температура буде вищою на 2 градуси. Разом з тим, Віра Балабух повідомила, що цей рік вже конкурує з 2016-им, який був найтеплішим за весь час метеорологічних спостережень.

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко також прогнозує безсніжну зиму, проте не виключає, що в зимовий період будуть дощі. І це не найгірший варіант, каже синоптик, оскільки Україна зараз страждає від посухи.

One thought on “Ризики клімату: прийдешня зима обіцяє знову бути теплою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *