Не тільки поліція, а й місцева влада: хто може штрафувати за неносіння маски?

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що запроваджує штрафи для громадян за перебування у громадських спорудах і транспорті без масок.

Про це повідомили в Офісі президента.

Документ доповнює статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою, яка передбачає накладення штрафу від 10 (170 грн) до 15 (255 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без надягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, зокрема виготовлених самостійно.

Нагадаємо передісторію: напередодні нардепи схвалили законопроєкт №3891 про обов’язкове носіння масок чи респіраторів в громадських місцях і транспорті. Тепер відсутність маски чи респіратора тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 170 до 255 гривень.

Стягувати з громадян штрафи за відсутність маски під час карантину будуть у громадських місцях та транспорті. Нагадаємо, що трохи раніше глава МОЗ Максим Степанов, і головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповідали, що правоохоронці будуть складати протоколи і штрафувати порушників відразу на місці.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, накладати штраф будуть поліцейські, представники СЕС або органів місцевого самоврядування одразу ж на місці.

Нагадаємо, що раніше процедура була трохи іншою – правоохоронці складали протоколи, потім передавали їх до суду і вже суд вирішував, стягувати штраф з громадянина чи ні. Цікаво, що із 24 100 протоколів, які були складені, щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення карантину, судами було винесено рішення тільки по 1146 протоколам.

Окрім цього, попередньо Рада підтримала законопроєкт №3890, який має запровадити штрафи для власників бізнесу, установ та організацій за те, що їхні відвідувачі не носять захисні маски.

Згідно з цим законопроєктом, штрафувати будуть за пропуск людей в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час карантину без вдягнутих респіраторів, захисних масок, що закривають ніс та рот. Розмір штрафу від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів громадян — тобто від 3 400 до 5 100 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *