Одеська ОДА не може знайти власника старовинної католицької церкви

Одеська обласна державна адміністрація вважає руїни Собору Пресвятої Трійці в німецькому поселенні Кандель, тепер селище Лиманське, Роздільнянського району, “безхазяйною нерухомістю”.

Про це повідомив одеський краєзнавець Дмитро Жданов.

Як зазначили у відповіді на запит журналіста в адміністрації, розвалена будівля не має власника, і наразі в ОДА немає підстав для прийняття її на баланс.

Між тим, Собор Пресвятої Трійці, зруйнований собор в німецькому поселенні теперішнього селища Лиманського у Роздільнянського району на Одещині, вваають одним з найбільших католицький храмів півдня України. Зараз від нього лишилися стіни й колони, але цінна пам’ятка архітектури виявилась нікому не цікава. Це колишній соборний храм німецьких колоністів міста Зельц.

Як розповідають краєзнавці, Кучурганський колоністський округ виник у 1808 році з шести колоній із адміністративним центром у місті Зельц, тепер селище Лиманське. До округу входило шість колоній з католицьким віросповіданням. Адміністративний центр, а також німецька колонія Кандель були засновані у той самий рік колоністами Ельзасу, більшість з яких були римо-католиками. У ті часи у Канделі (за радянських часів перейменовано на Рибальське) мешкало майже 3 тисячі поселенців, діяло дві школи.

У 1892 році у Канделі було збудовано католицький Храм Пресвятої Трійці. На відміну від Собору Успіння Пресвятої Богородиці у сусідньому Зельці, який був збудований із цегли, собор Пресвятої Трійці був збудований із найпоширенішого у Північному Причорномор’ї вапняку.

Влітку і восени 1919 року одеські німці-колоністи організували повстання проти продрозкладки і мобілізації до Червоної Армії. Після вступу на південь України військ Добровольчої армії Денікіна, німці утворили особливий колоністський батальйон, який значно послабив сили червоних.

Після поразки спротиву, собор був закритий разом із Собором Успіння Пресвятої Богородиці у сусідньому Зельці.

Але зараз його стан значно погіршився. За радянських часів будівля використовувалася як зерносховище, але пізніше у будівлі відбулася сильна пожежа, яка його цілком знищила — дах провалився, залишилися лише стіни та колони. Наразі собор використовується місцевим інтернатом як склад вугілля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *