Нові обличчя мерів міст Одещини: хто вони?

Поки остаточні дані голосування ще підраховуються, в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України промоніторили попередні результати виборів голів міст та ОТГ, які входять до складу організації. Усього їх 34, а нові голови з’явилися в 12 територіальних громадах, тобто майже кожен третій обранець міста чи громади є новим обличчям.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні АМУ.

Отож, нові очільники з’явилися у містах:

Ананьїв – там переміг Юрій Тищенко, представник ВО “Батьківщина”, який працював заступником начальника місцевого відділу поліції;

Арциз – попередні дані свідчать про перемогу Сергія Парпуланського, колишнього голови Арцизької РДА;

Білгород-Дністровський – 48-тисячне місто обласного значення очолить адвокат Віталій Граждан ( “Опозиційний блок – За життя”).

Великодальницька громада Біляївського району – обрала самовисуванця Дениса Ткаченка, радника голови Біляївської райради.

Вилківська ОТГ  обрала мером Матвія Іванова, колишнього мера Вилково, діючий – Микола Дзядзін не висував свою кандидатуру.

Кілійська ОТГ – підтримала самовисуванця В’ячеслава Чернявського, заступника і протеже попереднього очільника громади Павла Бойченка;

У місті Кодима, яке стало центром великої громади, об’єднавши 16 сільських рад, обрано мером засновника місцевого фермерського господарства “Круїз”, самовисуванця Сергія Лупашка.

Маразліївська об’єднана громада Білгород-Дністровського району  обрала головою самовисуванця Віктора Топора, директора фермерського господарства “Марс”.

Тарутинська селищна рада, яка стала центром громади, увібравши в себе 12 суміжних сільських рад,  обрала своїм керівником місцевого фермера, засновника ФГ “Кристалл” Савву Чернєва.

Новий мер і в Теплодарі, де переміг головний лікар місцевої лікарні, самовисуванець Олександр Чуйко.

Місто Чорноморськ уперше за 26 років має нового мера Василя Гуляєва: екс-нардепа 140 округу, колишнього очільника с. Молодіжне (політична партія “За майбутнє”).

Також Зеленогірська ОТГ в Любашівському районі обрала нового голову – місцевого підприємця Володимира Калкатіна від ВО “Батьківщина”.

Красносільську ОТГ очолить Марина Архирій, заступниця попереднього голови громади пана Майдебури; він свою кандидатуру на вибори не заявляв.

У Сараті, центрі новоствореної громади, найбільше голосів отримала Вікторія Райчева, представниця партії “Наш край”, голова Зорянської сільської ради, яка увійшла до складу ОТГ.

Чимало, – а саме більша половина голів міст та громад Одеськох області, що входять до складу Асоціації міст України, залишаються на своїх посадах після переобрання.

Так, в Одесі вірогідно залишиться чинним мером засновник партії “Довіряй ділам” Геннадій Труханов, – щоправда, йому доведеться довести свою перемогу у другому турі, куди він вийшов разом з Миколою Скориком, представником партії “Опозиційний блок – За життя”, бо він не подолав 50%-го бар’єру у першому турі.

Крім того, не зміняться мери міст БалтаСергій Мазур (самовисування), БіляївкаМихайло Бухтіяров (“Слуга народу”), БерезівкаВалерій Григораш (самовисування) та Болграду – Сергій Дімітрієв ( “ОПЗЖ”), Ізмаїл – Андрій Абрамченко (“Слуга народу”).

Мером Подільська залишиться Анатолій Іванов (самовисування), мером м. РоздільнаВалерій Шовкалюк (“Довіряй ділам”), РеніІгор Плєхов (“За майбутнє”), Татарбунари – Андрій Глущенко, місто Южний – Володимир Новацький. 

Після переобрання залишаються чинними голови Яськівської ОТГ Володимир Курко, Любашівської ОТГ Геннадій Павлов, Затишанської ОТГ Геннадій Топольницький, Ширяївської ОТГ Віктор Полюганич, Старокозацької ОТГ Вадим Бойко, Визирської ОТГ Валерій Стоілакі, Доброславської громади Людмила Прокопечко, Великобуялицької ОТГ Ілля Радославов, Маяківської ОТГ Віктор Дяченко. Переважна більшість об’єднаних громад наважилась на об’єднання в рамках децентралізації з 2015 року, і пройшла позачергові місцеві вибори раніше, вже у статусі новостворених ОТГ.

Мені дуже шкода за тими головами міст і сіл, з якими ми починали свою роботу, але які, на жаль, тепер не отримали достатньої підтримки виборців. Хочу сказати величезне спасибі і добрі слова від себе особисто і від регіонального представництва Асоціації міст України цим людям, справжнім сподвижникам децентралізації, фанатикам місцевого врядування. Вони надзвичайно старались для розвитку своїх громад, відгукувались на наші спільні заходи, підключались до вирішення найважливіших питань, це справжня команда, і я про кожного згадуватиму з вдячністю. Але вибори є вибори. Ми поважаємо рішення людей, і вітаємо нових обранців, які очолили свої громади на місцях. Закликаємо нових голів міст та громад Одещини вливатись у нашу команду, задля спільного представлення інтересів своїх виборців на найвищому державному рівні”, – прокоментував виконавчий директор Одеського регіонального відділення АМУ В’ячеслав Демченко.

Довідково. Асоціація міст України (АМУ) — всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, що представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування, веде від імені громад діалог з органами державної влади на всіх рівнях. Створена 1992 року за ініціативи міських голів. Член Ради європейських муніципалітетів та регіонів. Учасник впровадження децентралізаційної реформи в Україні.

Станом на вересень 2020 року до складу АМУ входить 909 територіальних громад, серед яких — 511 об’єднані територіальні громади (ОТГ). Регіональні відділення діють у всіх областях України, в тому числі й в Одеській.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Нові обличчя мерів міст Одещини: хто вони?

  1. Представителя топора головорезы большинство голосов за него От алкашэй

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *