Натовп, поліція, замінування: як рахує голоси виборців Одеська міська ТВК

При вході до Одеської міської територіальної виборчої комісії з самого ранку утворилася черга з представників дільничних комісій. Вони вишикувалися на вулиці та чекали, поки їх запустять у приміщення, аби передати бюлетені та протоколи про підсумки голосування за склад Одеської обласної та районних рад.

Люди заходили в порядку “живої черги” та у супроводі поліції. О 12 годині, коли кореспонденти Суспільного вперше відвідали міську ТВК, член однієї з дільничних комісій Денис провів у черзі вже півтори години.

Як завжди на кожні вибори. Дуже багато людей. До обласних виборчих комісій наші комісії поздавалися, але туди їдуть з округів, а сюди – з усього міста. Тому, скільки б тут не було голів, ми все одно всі не помістимося”, – поділився член комісії Денис.

У приміщенні також утворилася черга. Члени дільничних комісій, чекаючи доки їх приймуть у ТВК, спали на лавках у коридорах. На дільниці Вікторії Сецької зареєстровані 55 виборців. Жінка розповіла, що голоси рахували всю ніч, а потрапити до ТВК, щоб здати протоколи та бюлетені, не могла протягом трьох годин.

Черга дуже повільно чомусь проходить. Дуже великі списки виборців. І кожен список треба перевірити, щоб це було точно, в інтересах людей, які вийшли на вибори. Тому й повільно”, – пояснила голова виборчої дільниці №511529 Вікторія Сецька.

Прийом документів від однієї комісії може тривати від 20 хвилин до години. Представників двох з п’яти дільниць члени тервиборчкому відправляють назад для уточнень та виправлень, адже в протоколах знаходять помилки, розповіла заступниця голови Одеської міської ТВК Олена Юр’єва.

Процес підрахунку достатньо нешвидкий. Проходить він важко. Перша комісія приїхала після другої ночі. То була маленька спеціальна дільниця, де голосуючих не так уже й багато. Ну, й майже одразу поїхала на уточнення. Помилки дуже типові. Складають протокол уже після нуля годин, а пишуть ще 25 жовтня. Або там, де треба писати цифри на нулі, пишуть «вибув»”, – зазначила Юр’єва.

О 18:30 кореспондент Суспільного знову приїхав до міської ТВК. За його словами, на місці досі очікують люди, вони спілкуються та п’ють каву. Там також чергують медики та правоохоронці.

Як повідомив речник Одеської облдержадміністрації Денис Соколов, до поліції надходило повідомлення про “замінування” будівлі облдержадміністрації, де знаходиться ТВК, утім ця інформація не підтвердилася.

Наразі у черзі перебувають 330 дільниць. Продовжують підраховувати лише 82 дільниці, повернули на перерахунок наразі лише 39. Ми вважаємо, що це дуже гарний результат і що в найближчі декілька днів у нас вже буде офіційний результат місцевих виборів 2020″, – пояснив Соколов.

Нагадаємо, за словами голови одеської облдержадміністрації Максима Куцого, перевірити всі бюлетені та остаточно підрахувати голоси виборців планують “впродовж цього тижня”.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *