За курортом – майбутнє: як змінилась Лиманська ОТГ за три роки. ВІДЕО

Лиманській громаді, яка об’єднала дві сільські ради в Татарбунарському районі на Одещині виповнюється рівно 3 роки: перші місцеві вибори відбулися у жовтні 2017-го. Звідси 150 км до Одеси і 25 – з Лиману до Татарбунар. Спільна територія об’єднала близько 3 тисяч мешканців. Головними перевагами є родюча земля і – чисте морське узбережжя, курорт КАТРАНКА, куди влітку звідусіль приїздять туристи. Про головні зміни і успіхи, якими громада вже скористалась, а також чи усі чесно дбають про розвиток території, – розповів голова Лиманської ОТГ Василь РЕЗНІЧЕНКО.Василь Резніченко

Голова громади – родом з села Лиман, йому 40 років. Тут він закінчив школу, звідси пішов до лав української армії, поїхав у велике місто, де став бізнесменом. Але повернувся на батьківщину, щоб зробити рідне село кращим.

“Це моє рідне село, де я народився, виріс, ходив до школи, тут живуть мої батьки, родичі. Запропонували жителі подавати кандидатуру, де я вперше став сільським головою. А пізніше, коли ми підтримали децентралізацію, мене обрали вже головою громади”, – ділиться Василь Резніченко.

Сьогодні мешканці вже самі можуть дати оцінку Лиманській громаді, бо успіхи видно неозброєним оком. Місцева влада ретельно бореться за чистоту, затишно і охайно тут біля кожного закладу. За три роки тут зроблено чимало: відновили дитсадок в Новоселиці, відремонтували школи в Лимані й Трапівці, завдяки створенню громади сюди надійшла інфраструктурна, освітня субвенції. На неї закупили техніку в комунальне підпримство, а в школах з’явились нові меблі, регульовані парти, дошки, мультимедійну техніку, ноутбуки, шкільне приладдя, якого тут зроду не бачили. Ремонтують харчоблоки, актові зали, утеплюють будівлі.  А ще перевели на альтернативне паливо усі соціальні об’єкти громади. Тут стоять нові котли, взимку опалюють пілетами, таким чином економлять 30% витрат, які довелося б витратити на вугілля. Сюди ж придбали генераторну підстанцію для школи, бо світло в селі часто вимикають.

Лиманська ОТГУ Трапівці пробурили свердловину, в Лимані з’явився дитячий майданчик, провели освітлення. Вирішили й найголовнішу проблему – будівництво дороги Білолісся-Росєйка, новий асфальт проклали до центру громади. Проект увійшов до президентської ініціативи «Велике будівництво». Тож наступного року дорогу чекають в Приморському, яке приєднується до громади.

Головні проблеми нашої громади і в цілому Бесарабії – це питна вода. Рік тому жителі звернулися, щоб хоча б якась вода була питна. Депутати прийняли рішення, відновили занедбану криницю. Але питання питної води треба вирішувати на державному рівні, сюди треба водогін, таких великих коштів громада не має. А от стосовно покращення благоустрою ми зробили все можливе. В селі Лиман робимо якісне освітлення, по рекреаційній зоні “Катранка” також встановили вуличне освітлення, благоустрій, щоб будь-яка людина, яка приїде до нас з далекого куточка, бачила, що курорт наш розвивається”, – розповів голова.

Розвитку рекреаційної зони Катранка місцева влада приділила особливу увагу. Минулого 2019 року на неї пішла левова частка інфраструктурної субвенції. Проте, не всі бізнесмени ведуть себе чесно, ділиться голова. Власники готелів і баз відпочинку сплачують за землю, туристичний збір, податки за найманих працівників, – тоді як так звані “дачники”, які також звідусіль приймають туристів, свою підприємницьку діяльність не афішують.

“Сплата бази, 50 соток візьмем, це приблизно біля 30 тис грн, а дача, яка стоїть на 3-5 сотках землі, – сплачує 200 грн в рік, і жодної копійки туристичного збору. Це є неправильно і непорядно. Був тут випадок, коли людина приїхала, відпочивала на одній з дач, де під час буревію впало дерево на машину. Але відпочивальник навіть не може ніяк захистити свої права , бо він розуміє, – відпочивав нелегально в міні-готелі”, – пояснює Василь Резніченко.Лиманська ОТГ

Всього на Катранці 62 бази відпочинку і багато міні-готелів, чимало з яких приховують свої доходи. А це ставить у нерівні конкурентні умови між собою бізнесменів. Навести з ними лад і спрямувати кошти платників податків на вдосконалення курорту – у планах на наступний рік. Місцева влада готує новий проект з модернізації ринку, торгових павільонів, і будує амбітні плани на розвиток туризму.

Цього року через посуху аграрії несуть величезні втрати: фермери в розпачі, де знайти гроші пайовикам, недоотримує кошти і місцевий бюджет. Проте ділити біди й радощі вже скоро доведеться і з сусідами: до складу громади приєднується Приморська сільська рада, на території якої також є курорт Російка. Два курорти – краще чим один, але й вдвічі більша відповідальність, каже голова громади.  Переконаний: Лиманська громада має великий потенціал, але до роботи мають стати усі, щоб робити перетворення спільно.

“Дуже багато людей питають мене, чому я тут, що роблю тут на цій посаді? То я відповідаю, – що мені небайдуже це село. Я роблю все можливе, крок за кроком для цих людей, тому що вони дійсно цього заслуговують”, – зізнається очільник громади.

На місцевих виборах Василь Резніченко балотується на голову Лиманської громади і одночасно є кандидатом в депутати Одеської обласної ради. За будь-яких результатів переконаний: щоб з села не їхала молодь, – для людей потрібно зробити усі умови для життя і повноцінного розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *