Селище Чорноморське під Одесою у 2021 році отримає удвічі більший бюджет

12 жовтня Президент України підписав Закон №907-IX “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (законопроєкт №3614 від 09.06.2020), що передбачає завершення бюджетної децентралізації, закріплення за бюджетами громад 60% ПДФО та переведення на прямі міжбюджетні відносини новостворених громад вже з 1 січня 2021 року. Це відкриває нові можливості новоствореним громадам в Україні: адже фінансові ресурси – необхідна умова для формування сильних, фінансово спроможних громад та підвищення добробуту кожного жителя громади, незалежно від проживання в селі, селищі чи місті.
Це історична подія для українських громад, адже має очевидну вигоду: громада матиме нові можливості для розвитку як у великого міста. Усі податки та місцеві збори залишатимуться на місцях, завдяки чому місцева влада отримає безпрецендентну можливість зробити багато позитивних змін для своїх мешканців.
Мабуть, найкращим чином якісні зміни зможуть оцінити ті міста й громади, які не змінили своїх конфігурацій після затвердження нового адміністративно-територіального устрою. На Одещині таких небагато: в колишніх межах залишається місто Білгород-Дністровський, місто Теплодар та селище Чорноморське.   Тоді як бюджети новостворених громад в Одеській області з 1 січня 2012 року перейдуть на прямі міжбюджетні розрахунки, – на відміну від теперішнього розподілу коштів, коли місцеві збори перераховуються в бюджет району, а вже звідти – розподіляється громадам.
Мер селища Чорноморське, що в Лиманському районі на Одещині, Сергій Удалов, каже: на прямі міжбюджетні розрахунки місцева влада покладає величезні надії.
“Нові прямі розрахунки між Чорноморською селищною радою і державним бюджетом є надважливою подією в контексті розвитку нашої громади. Переконаний, що це повноцінно відіб’ється на нашому розвитку, бо ми не будемо втрачати даремно час на те, щоб перерахувати свої доходи в бюджет району, а вже потім просити виділити їх на свої потреби. Це найголовніше, бо є “гарячі” потреби, які треба інколи вирішувати терміново, в першу чергу, – і що робити, коли не розпоряджаєшся власним ресурсом? Тому це є найдієвіший механізм роботи органів місцевого врядування, коли ми тут, знизу, самостійно визначаємо свої проблеми і на місці їх вирішуємо. Нам краще зрозумілі першочергові проблеми грмадян, і ми фаховіше і економніше витратимо власні зароблені кошти, – замість того щоб бігти нагору, і просити їх в району. Я вважаю, для всієї держави це найбільша, найдієвіша реформа, – право розпоряджатись місцевій владі зароблееними фінансами. А то ми Незалежність отримали 30 років тому, а жили за старими законами. Вітаю ці зміни, і вважаю що вони відкриють величезні можливості для усіх громад”, – прокоментував СИЛІ ГРОМАД Сергій УДАЛОВ.
Очільник місцевої ради вважає, що завдяки змінам до Бюджетного кодексу, коли в громаді залишиться 60% ПДФО (податку на додану вартість) та земельні збори, Чорноморська селищна рада зможе збільшити свій бюджет як мінімум удвічі.
До слова, Ізмаїл та Чорноморськ також не міняють конфігурацій, але є містами обласного значення, які отримали прямі розрахунки з держбюджетом раніше, на правах міст обласного значення.
Нагадаємо, законопроєкт №3614 передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України, якими закладається основа бюджетної системи України відповідно до дворівневої концепції місцевого самоврядування «громада-область», а саме: розмежування доходів і видатків між бюджетами районів та територіальних громад; встановлення доходів і видатків для новоутворених сільських, селищних, міських територіальних громад (бюджетів місцевого самоврядування) в обсягах, які були у міст обласного значення та ОТГ;  формування бюджетів районів за рахунок доходів від районної комунальної власності.
Законопроект розроблений Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів (З.Андрійовичем, В.Безгіним та ін.), передбачає завершення бюджетної децентралізації, закріплення за бюджетами громад 60% ПДФО та переведення на прямі міжбюджетні відносини новостворених громад вже з 1 січня 2021 року.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *