У Болградській райлікарні запустили нову кисневу станцію

У Болградській ЦРЛ запустили в роботу кисневий пункт. На місці розваленого будинку за кошти  власного бюджету тут зуміли побудувати найважливіший інфраструктурний об’єкт. Після 30-ти років очікування, його вдалося спорудити менш як за п’ять місяців.

Про це повідомив голова Болградської райради Дмитро Димитров на своїй сторінці у Facebook.

«На цю подію в Болградської центральної районної лікарні чекали понад тридцять років. Раніше доводилося користуватися кисневими балонами, що було не тільки незручно, але й небезпечно. Відсутність централізованого постачання киснем було однією з серйозних проблем ЦРЛ. До того ж, наявність такої системи – обов’язкова умова для надання лікувальним закладом хірургічних послуг», – написав у своєму пості Дмитро Димитров.

Як зазначив очільник району, будувати кисневий пункт почали наприкінці 2018 року. Після проходження експертизи, в 2019 році Болградською райрада виділила кошти на будівництво кисневого пункту. Сума склала близько 800 тисяч гривень.

«Спочатку було заплановано розводка кисню по життєво важливих точок лікарні. Таким, як ургентна операційна, операційна, реанімація, палата новонароджених, гінекологічна операційна. Пандемія коронавируса внесла деякі корективи в ці плани», – уточнив глава райради.

В рамках проекту реконструйовано існуюче окреме приміщення, що розташоване в північній частині лікарні. У будівлі встановлено вакуумний циліндр. Звідси була прокладена нова траса з мідних трубок для подачі кисню в головний будинок ЦРЛ і змонтована розводка кисню по відділеннях. Роботи завершилися у вересні.

На сьогодні, завдяки цьому проекту, в лікарні є 17 точок доступу кисню. Вісім з них знаходяться в реанімації, що істотно полегшує життя тим пацієнтам, які проходять лікування. Також, за словами головного лікаря ЦРЛ Олександра Михайленка, це дало можливість звільнити вісім концентраторів з реанімації і перенести їх в інші відділення. Такі, як інфекційне відділення, де зараз лежать пацієнти з непідтвердженими діагнозом коронавируса і пневмонією. Решта дев’ять точок доступу кисню розподілені в трьох операційних і однієї ургентної операційної, в палаті неонатології для забезпечення дітей киснем.

Таким чином, централізована подача кисню тепер доступна в дитячому відділенні, відділенні інтенсивної терапії, гінекологічному відділенні і хірургічному відділенні центральної районної лікарні.

Як підкреслили в райраді, в найближчому майбутньому в лікарні Болграда може з’явитися ще один пункт, який зможе забезпечити централізованою подачею кисню інфекційне відділення. Проект по переобладнанню інфекційного відділення знаходиться на стадії розробки. Якщо він буде реалізований, відділення отримає 45 точок доступу кисню. Планується, що палати будуть переобладнані під бокси та зоновано так, щоб лікарі змогли надавати якісну медичну допомогу.

Нагадаємо, що роботи з реконструкції кисневої станції стартували в травні 2020. Вартість їх, згідно з даними електронних закупівель, склала майже 750 тисяч гривень, конкурс на проведення виграло Болградське приватне підприємство «СГРАДАТА».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *