Одеські міста й ОТГ потрапили до “Книги успіхів” – Асоціація міст

Кращі ідеї, успіхи та новаторські рішення одразу 5-ти міст та громад Одеської області увійшли до нового видання “Книга успіхів”, яку у вересні 2020 року презентувала Асоціація міст України. У нову добірку увійшли 105 успішних історій, які включають позитивний вплив реформ на життя людей та розвиток громад, а також приклади вдалих рішень громад щодо протидії поширенню коронавірусу, розробки програм виходу з кризи та підтримки місцевого бізнесу.
Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Серед них – Кілійська ОТГ, яка запровадила для жителів ОТГ мобільний додаток «Smart misto». Програмне забезпечення розроблено за кошти гранту. В меню додатку буде міститися інформація про події в громаді, мапа з відмітками туристичних місць, кафе, різних установ. Крім того, через додаток жителі отримають можливість
впливати на прийняття рішень в громаді. Інформація буде міститися у трьох розділах, де користувачі зможуть отримувати актуальну інформацію від представників місцевої влади та комунальних служб; звернутися до мера, депутата, надіслати запит на доступ до публічної інформації. Також жителі зможуть знаходити контакти екстрених служб та телефонувати/писати їм прямо у додатку. Smart misto» стане доступним для користувачів у жовтні”, – йдеться в публікації.
У розділі “Охорона здоров’я” відзначили в Асоціації міст України досвід міста Южного, де на доплати лікарів спрямували 12 млн гривень. Міська рада прийняла Програму місцевих стимулів для працівників Южненської міської лікарні на 2020-2022 рік та Програму підтримки та розвитку вторинної медичної допомоги у місті Южному, а також передбачила на доплати лікарям і медперсоналу щомісячно виділяти 2 млн грн. Таким чином, зарплатаюжненського лікаря сягає 190 тисяч гривеь на місяць.
У сфері освіти відзначений досвід південного міста Одещини. Ізмаїльська міська рада створила комунальний неприбутковий учбовий заклад – «Ізмаїльський
спортивний ліцей», в якому навчатимуться обдаровані діти, поєднуючи здобуття освіти спортивного профілю із здобуттям повної загальної середньої освіти на III рівні. До одного
класу спортліцею у цьому планують набирати не більше 30 дітей, а потрапити до навчального закладу вони зможуть на конкурсній основі.

До розділу “Безпека громади” автори видання включили Біляївську міську ОТГ,  яка в рамках ухваленої програми з протипожежної безпеки спрямовує 2,6 млн
грн на протипожежні заходи в освітніх закладах. Зокрема, триває заміна систем електропостачання у школах та встановлення сучасних систем протипожежної безпеки.

Також для всіх закладів придбано сучасні вогнегасники.А також до скарбнички успішних практик громад у сфері ЖКГ Одещини свою лепту вніс і муніципалітет Білгород-Дністровська. Громада виробляє контейнери для сміття: цього літа КП «Автотранссервіс» розпочало виготовляти контейнери та урни для збору сміття. Для цих цілей підприємство закупило 22 тонни металу. Самостійне виробництво значно зекономить кошти, бо раніше підприємство купувало сміттєвий бак за 5 тис. грн, а для власного виробництва витрачає 3,5 тис. грн. До кінця року «Автотранссервіс» планує виготовити і розставити по всій території міста 130 контейнерів.

“В Україні завершено процес укрупнення громад і після місцевих виборів 25 жовтня, які пройдуть на новій територіальній основі, нові громади житимуть за новими правилами. Реформованим органам місцевого самоврядування буде потрібно навчитися ефективно розпоряджатися отриманими ресурсами, щоб забезпечити якісні публічні послуги для своїх жителів. Правильні та виважені рішення стануть запорукою успішного розвитку територій та покращення якості життя людей. Переконаний, що досвід об’єднаних громад-першопроходців, який АМУ публікує у Книгах успіхів, стане корисним прикладом. Адже вони першими, завдяки реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади, що тривала п’ять років, відчули можливість самостійно управляти своїм життям і творили великі та маленькі історії успіхів”, –  написав у передмові Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України.
Як повідомляють в Одеському РВ АМУ, “Книга успіхів” підготовлена АМУ в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).
Зібрані публікаці можуть стати в пригоді практикам місцевого самоврядування, медіа-спільноті та усім зацікавленим у темі реформування місцевого самоврядування.
Переглянгути увесь посібник можна за посиланням: http://auc.org.ua/sites/default/files/library/knygauspihiv10web.pdf

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *