Крижанівський ЦНАП надає 99 видів послуг. ВІДЕО

Один з кращих ЦНАПів Одещини розташований в Лиманському районі. Центр надання адміністративних послуг у Крижанці відкрився у червні 2016 року. Зараз він розташований у правому крилі нової, ошатної будівлі сільської ради. Якщо врахувати, що Крижанівка увійшла до складу Фонтанської територіальної громади, то можна стверджувати, що якісні послуги тут незабаром зможуть отримати мешканці усієї громади.

Шлях до появи цього ЦНАПу був тривалим і складним, місцева влада відкрила його за власні кошти, але створила якісно новий рівень сервісу для відвідувачів. Кількість послуг збільшували поступово, адже для кожної послуги потрібно було укласти договори-меморандуми з суб’єктами надання послуг, – розповідає директорка Крижанівського ЦНАПу Валентина Галянт. Раніше деякі з них надавались на районному і обласному рівні, – тепер тут на місці, в Крижанівці.

Пані Валентина – директорка Центру адмінпослуг. Розповідає: прш ніж його відкрити, фахівці їздили переймати досвід у колег до Західної України. Коли створили власний центр, вклали у нього найкраще: продумали все до дрібниць –  зелену кольорову гаму, стиль одягу працівників. Розподілили простір за принципом зонування – сектор запису, зона очікування,, видача документів, і навіть дитячий куточок, кулер з питною водою, диванчик для комфортного очікування, безкоштовний wi-fi. Хоча черг тут немає, бо людям створили зручності, аби скоротити їхній час і кошти.

“Довідки у нас надаються онлайн, для цього сільська рада придбала програмне забезпечення і створила електронний демографічний реєстр, тому нам не треба не витрачати книги щоб шукати в господарських книгах, людина приходить, надає свій документ і спеціаліст зразу входить в реєстр, знаходить людину. її склад сім’ї, де вона зареєстрована. Тому довідки формуються протягом 5 хв, прийшла людина – і отримала”, – розповіла пані Валентина.

ЦНАП у Крижанівці працює з понеділка по пятницю, а до карантину по вівторкам приймав отримувачів послуг до 20.00 години, – такий хід придумали, щоб було зручно звернутись після роботи працюючим людям.

Серед послуг – і реєстрація майнових прав, бо Центр адмінпослуг працює з реєстрами,  може оформити оренду, нову рестрацію придбаного житла, – а його в Крижанівці чимало. А ще реєструють підприємницьку діяльність фізичних осіб, юридичних, надають витяги з реєстру тощо.

” Ми були перші в Одеській області, які запровадили послугу сервісного центру МВС, тобто заміна посвідчень, видача технічних паспортів і номерних знаків. Ми надаємо послуги архітектурні, тому що в нас є архітектор в сільській раді. Він безкоштовно здійснює виготовлення будівельних паспортів, розміщення тимчасових споруд, різні дозвільні документи. Є послуги, в яких ми є посередниками, послуги ДАБІ, це ми пов’язані вже з обласною структурою, у нас укладений меморандум про співпрацю, ми отримали від них інформаційні картки і на підставі цього ми беремо заяви і передаємо документи для вирішення в обласне ДАБІ. Зараз вводимо послугу Держомзему: надання витягів з Державного земельного кадастру,  внесення змін,викопіювання, і інші”, – поділилася очільниця ЦНАПу.

Фахівці центру уклали меморандум і з Пенсійним фондом, – так, щотижня сюди приїздить спеціаліст, тож крижанівці мають змогу не мандрувати аж до райцентру чи в Одесу, а прийти у це затишне місце і отримати консультацію про оформлення пенсій чи нарахування коштів.

Ще окремий цілий блок – соціальних послуг, там 33 послуги, у нас є спеціаліст Тетяна Анатоліївна, вона фахівець і людина, яка вміє працювати з такою групою населення, вона вміє з’ясувати у клієнта, що йому потрібно. Бо ця категорія населення іноді приходять, не можуть пояснити, що їм саме потрібно, тому вона консультує, – і не тільки наших мешканців, а й з інших сільських рад. Це надання субсидій, монетизація, оформлення декретної, допомоги по догляду за дитиною, муниципальна няня, виготовлення посвідчення для багатодітних сімей, посвідчення по догляду за людьми з інвалідністю, увесь спектр соц послуг”, – пояснює Валентина Галянт.

Минулого року Крижанівський ЦНАП надав 10 тисяч послуг на суму 1 млн гривень, – це власні кошти громади. Але не всі послуги платні: як підкреслює голова Крижанівки Наталія Крупиця, мета ЦНАПу – не лише заробити кошти. А працювати у новій якості – на високому професійному рівні, щоб радувати своїх жителів якісним сервісом.

БІЛЬШЕ – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *