Кілійським медикам не доплачують за лікування пацієнтів з Covid-19

На сесії Кілійської міської ради, яка відбулася 22 вересня, вчергове обговорювали питання коронавірусу. З доповіддю про стан захворюваності виступила очіольниця Кілійської багатопрофільної лікарні Юлія Пожога, а про роботу медиків у непростих умовах підвищеної небезпеки відверто розповів очільник ОТГ Павло Бойченко. Увесь тягар піклування про хворих і медперсонал лягає на плечі місцевого бюджету.

За словами Юлії Пожоги, загальне число хворих на коронавірус у районі становить 118 випадків. Активних хворих на сьогоднішній день – 28 осіб (10 – Кілія, Вилкове – 8, Шевченкове – 6, Фурманівка – 2 людини, Новоселівка – 1 людина, Старі Трояни – 1 особа). Спостерігається також зростання числа пацієнтів, хворих на пневмонію, які за показниками проходять лікування як вдома, так і в стаціонарі Кілійської багатопрофільної лікарні (всього 40 осіб). Статистика змінюється відповідно до надходження ПЛР-тестів, оскільки всі пацієнти з ознаками пневмонії обов’язково проходять тестування на коронавірус.

Дана система викликає певні складнощі: поки людина, що знаходиться в стаціонарі лікарні, не отримала результату ПЛР-тесту на коронавірус, вона проходить лікування в Кілії як пацієнт з пневмонією, і тільки в разі позитивної відповіді тестування хворого переводять до опорної лікарні, яка спеціалізуєтьсяна COVID-19 – Ізмаїльської Дунайську басейнову лікарню. При цьому медики Кілійської багатопрофільної лікарні протягом перебування«непідтвердженого» пацієнта у стаціонарі повинні обходитися з ним як з потенційно зараженим. У той же час пацієнтів з важкою формою підтвердженої пневмонії скеровують в інфекційне відділення Ізмаїльської ЦРЛ, яке на сьогоднішній день приймає тільки людей, буквально знаходяться на межі життя і смерті, оскільки усі ліжко-місця переповнені. Але кілійські медики, за словами Юлії Пожоги, не сидять склавши руки, оскільки зростання захворюваності і підхід до лікування пацієнтів з COVID-19 були цілком очікуваними.

«До цієї роботи ми готувалися, благо міська рада підставив плече у вигляді фінансування витрат на медикаменти і роботу мобільної групи. Ми бачимо темпи приросту пневмонії, і розуміємо, що це тільки початок, враховуючи, що попереду важкі місяці – жовтень, листопад, зима», – повідомляє Юлія Пожога.

Коментуючи чергові витрати на медикаменти з місцевого бюджету, Павло Бойченко охарактеризував реальну ситуацію, з якою доводиться справлятися своїми силами.

«Сьогодні ми виділили ще 75 тисяч гривень нашій багатопрофільної лікарні на закупівлю медикаментів. У нас ситуація розвивається за дуже складного сценарієм. Минулий місяць – 3 випадки пневмонії, в цьому місяці вже 40. Наше інфекційне відділення перевантажене. Система державного лікування пневмонії та COVID безвідповідальна і не відповідає дійсності. Простими словами про те, що відбувається: у людини температура, симптоми коронавірусу, а її не госпіталізують в опорну лікарню, поки не буде підтверджено ПЦР-тестом діагноз. Увесь цей час хворий перебуває у нашому інфекційному відділенні, де лікарям доплату за лікування ковід-хворих скасували. Тобто наші лікарі лікують 3, 4 дні, тиждень пацієнта, поки у нього не підтверджений коронавірус, а він весь цей час за фактом ковід-хворий. І НСЗУ не оплачує нашим медикам його лікування відповідно до тарифів ковід-хворих. Але найсумніше навіть не в цьому – тести по тижню чекають. Лабораторії перевантажені. І я дуже вдячний нашим докторам за те, що реагують і лікують хворих, незважаючи на те, що немає ПЛР-тестів. І ситуація, як спіраль, закручується і дуже турбую Розуміючи це, ми зі свого боку забезпечуємо наші медзаклади хоча б медикаментами, щоб вони були готові до погіршення ситуації хоча б з цього боку. А далі подивимося. Цієї суми недостатньо, ми ще не раз до цього питання повернемося», – прокоментував ситуацію Павло Бойченко.

Відсутність у кілійських медиків, яким практично щодня доводиться ризикувати своїм здоров’ям, наосліп працюючи з хворими коронавірусів, прокоментувала і Юлія Пожога.

«Ми не є базою для лікування коронавірусу. У медустанов, які отримали такий статус, жорсткі вимоги і до персоналу, і до обладнання, і до багато чого іншого. Тому, незважаючи на те, що коронавірус у нас є, ніякі надбавки від держави нам не передбачені. Сьогодні ми на місцевому рівні змушені думати, як преміювати цих співробітників, тому що персонал інфекційного відділення без перебільшення на передовій», – підсумувала Юлія Пожога.

Вже вкотре Павло Бойченко запевнив у підтримці усі медустанови громади.

«Хочу сказати всім медикам і первинки, і вторинки. У цих непростих умовах міська рада готова підставити плече, що стосується і медикаментів, і інших необхідних засобів для боротьби з COVID і забезпечення законного права пацієнтів на безкоштовну медицину. У свою чергу, я втомився чути про те, що коронавірус вигадали. У мене не вистачить пальців на двох руках, щоб перерахувати своїх знайомих, які сьогодні реально вболівають коронавірусів, важко хворіють. Щодня доводиться займатися питанням чиєїсь госпіталізації. Я думаю, що ця тенденція буде продовжуватися. Тому наші медустанови повинні бути впевнені, що міська рада в разі необхідності буде знімати гроші з інших програм, щоб пацієнти мали куди звернутися і отримували необхідну допомогу», – пояснив голова громади.

Відзначимо, приріст захворювання коронавірусу в Кілії спостерігається другий тиждень після довгого затишшя. Про інфікування більшості пацієнтів стало відомо всього за один тиждень, після чого поступове збільшення кількості COVID-позитивних триває. Таким чином, Кілію рішенням обласної комісії з ТЕБ та НС перевели із зеленої зони в жовту, де діють більш суворі, проте лояльні карантинні обмеження. Наступний крок в разі збільшення кількості хворих – більш сувора помаранчева зона або найсуворіша червона.

Джерело – «Бессарабія INFORM»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *