Як Яськівська громада створила комфорт для своїх мешканців. ВІДЕО

На берегах ріки Турунчук, що в Біляївському районі на Одещині, розкинулась мальовнича Яськівська громада. Обєднавши 2 великі села – Яськи та Троїцьке, разом майже 10 тисяч населення, вона третій рік упевнено крокує у своє самостійне життя.

Володимир Курко 3 роки тому очолив Яськівську громаду, а до того все життя трудився у сільському господарстві. У селі Троїцькому, звідки він родом, створив потужне агропідприємство. Каже, звик до порядку у всьому: в кабінеті, вдома чи в автівці, у нього всюди чисто й затишно. До такого стилю роботи привчив і свій новий колектив.

ЯськиПід час становлення громада взала на свій баланс заклади освіти, культури, медицини.  Щоправда, у селі Яськи, яке стало адмінцентром громади… спочатку навіть не було власного приміщення. Будівлю сільраді в користування передало місцеве господарство: у ній перекрили дах, зробили просторі кабінети для персоналу, провели опалення. Зараз тут розміщується відділ освіти, фінансовий сектор, сектор з юридичних питань, соцзахист населення, земельні ресурси. Справжня прикраса – ошатна актова зала, де проходять сесії й зібрання. А найбільша гордість очільника громади – це його колектив.

“У нас працює 12 людей з Біляївки, з Градениць – четверо, решта колективу – дуже професійні, грамотні люди, це наголовніше”, – ділиться голова громади.

З часу об’єднання двох сіл бюджет громади зріс утричі, у 2018 власних доходів отримали 6 млн 300 тис гривень, (для порівняння – раніше був нуль). Переваги життя в громаді очевидні – бо ж місцеві податки та збори залишаються на місці. Власні кошти дозволили громаді здійснити серйозні перетворення.

Сьогодні Яськівська громада самостійно опікується освітою, медициною, культурним житям, надає якісні послуги своїм мешканцям і планує зробити ще більше. Так, за неповних три роки відремонтували садки і школи, за рахунок освітньої субвенції закупили в кабінети хімії та фізики нове оснащення, дидактичні матеріали, відремонтували початкові класи для НУШ, і навіть відкрили клас корекції для діток з особливими освітніми потребами у Троїцькій школі. Яськи
У 2020 році місцевій владі вдалося модернізувати дві спортивні зали, один – за кошти освітньої субвенції, другий – за кошти обласної ради, які допомогла залучити місцева обраниця Марина Зінченко. 
А ще тут працює сільська амбулаторія, де ведуть прийом 4 сімейні лікарі, – кожним працівником місцева влада надзвичайно дорожить, і намагається зробити все можливе, щоб фахівці залишились працювати тут. Навіть – придбати житло.
У перспективах розвитку – ще чимало важливих справ, які планує втілити в життя команда Володимира Курка, а місцеві жителі готові його у цьому підтримати.
Як зараз живе одна з мальовничих громад Одещини – дізнайтесь з ексклюзивного репортажу від СИЛИ ГРОМАД.
https://www.youtube.com/watch?v=_o9pwb2gCtE&feature=youtu.be
Авторка – Євгенія Швецова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *