Інститут національної пам’яті не підтримує намір Труханова повернути вулицям Одеси декомунізовані назви

Намір міського голови Одеси Геннадія Труханова повернути проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі декомунізовані назви суперечать українському законодавству. Таку думку висловив голова регіональної філії Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

ГуцалюкЗа його словами, законних способів, аби повернути комуністичні назви вулицям, не існує. А Георгій Жуков та 25-та Чапаєвська дивізія однозначно підпадають під закон про декомунізацію, наголосив Гуцалюк.

“Однозначно, це стосується всіх людей, які причетні до керівництва комуністичної або до встановлення радянської влади в Україні. Адже вона була встановлена озброєним, насильницький шляхом. Шляхом знищення законної влади Української народної республіки. 25 Чапаєвська дивізія брала участь в бойових діях у двох операціях — Ковельській і Київській проти армії УНР”, — пояснив Сергій.

Також під час сесії міськради Труханов заявив, що для роз’яснення закону про декомунізацію мерія направила запит до УІНП та очікує на відповідь. Утім Сергій Гуцалюк запевнив Суспільне, що на запит відповіли більш ніж 2 місяці тому.

Кореспонденти Суспільного побували на проспекті Небесної Сотні та вулиці Інглезі, аби дізнатися думку місцевих. Тетяна, з якою вдалося поспілкуватися журналістам, заявила, що підтримує перейменування вулиць.

Підтримую, ставлюся позитивно. Це необхідно. Усі ці перейменування, вони не завжди правильні. Внесок Жукова в історію всієї держави, він великий. Тому я вважаю, що історію забувати не треба. І перероблювати її також не варто,” — зазначила Тетяна.

Натомість місцевий мешканець Роман заявив, що йому байдуже, яку назву матимуть вулиці.

І так, і так звично. Все одно люди по-різному говорять. Так само, як і більшість вулиць. Хтось і нині говорить “Маршала Жукова”, але “Небесна Сотня” звучить набагато краще“, — поділився Роман.

Нагадаємо, міський голова Одеси анонсував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на вулицю Маршала Жукова, а вулиці Інглезі на 25-ї Чапаєвської дивізії.

ВІДЕО – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *