“Безнадія і бажання звільнитися”: лікар з Роздільної розповів про реалії медицини

Лікар-анестезіолог Іван Черненко з міста Роздільна Одеської області розповів, що коїться в медзакладах регіону, де перебувають інфіковані коронавірусом. За його словами, одеські лікарні першої хвилі заповнені на 80-90%, а відправити пацієнта з COVID-19 у спеціалізовані стаціонари дедалі складніше.

Про це Іван Черненко повідомив виданню “Кут огляду”.

Він також розказав, що найближчим часом в Одеській області планується відкриття ще п’яти відділень для інфікованих коронавірусом на базі районних лікарень. Серед них і Роздільнянська ЦРЛ, в якій він працює.

Про те, що ЦРЛ може перепрофілюватися під коронавірусних пацієнтів, знали ще навесні, коли складалися списки лікарень першої та другої хвилі. Ось тільки за півроку забезпечення лікарні залишилося практично на тому ж рівні. І велика частина була куплена волонтерами”, — написав лікар.

За даними Івана Черненка, у Роздільнянській ЦРЛ є два ШВЛ апарату експерт-класу.

“Киснева розводка є, але в “недоробленому вигляді”. Кисень є: в реанімації (6 точок), операційних (3 точки), приймальному відділенні (2 точки) і пологовому будинку ще парочка точок доступу. Разом посадити на 100% кисень зможемо близько 10-12 пацієнтів“, — додав Черненко.

За його словами, концентратори кисню старі і видають максимум 40-50%. Ще один новий подарували волонтери.

Аналізатора газів крові, кислотно-основного стану немає. А без них проводити ШВЛ — це рівносильно з бубном і кадилом навколо пацієнта скакати. Ну, гаразд. Все життя так лікували і ще полікуємо”, — написав він.

Він також розповів, що в лікарні недостатньо медиків. Вони звільняються. З інфекційного відділення вже пішли медичні сестри.

Довелося закрити терапію, щоб персонал з терапевтичного відділення перекинути в інфекцію. Скільки людей ще звільняться? Дуже багато. Хто буде лікувати? Не знаю, як тільки станемо ковідною лікарнею, впевнений, підуть ще люди. За такі “великі” зарплати ризикувати життям ніхто не хоче”, — розповів Іван Черненко.

Лікар зізнався, що невідомо на скільки вистачить ліків для хворих і чи будуть додаткові поставки. “Моральний стан — безнадія і бажання звільнитися”, — сказав він.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова заявила, що медичні установи, які розраховані на прийом хворих COVID-19 першої хвилі, забезпечені засобами індивідуального захисту в середньому на три місяці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *