Таїровська ОТГ витрачає на школярів найменше грошей в Україні

На основі даних про фінансових, кількісних і якісних показників діяльності шкіл в 2019 році Мінфін підготував інтерактивний аналітичний інструмент (дашборд), який дозволяє побачити бюджетні видатки на загальну середню освіту як в цілому по країні, так і на рівні окремих установ системи освіти.

Про це повідомляє “Наш район”.

Всього була отримана інформація про 14,2 тисячах окремих установ загальної середньої освіти, в яких навчаються 3,9 млн учнів і працюють 438,5 тис. вчителів. Загальні витрати цих шкіл в 2019 році склали 94 млрд 100 грн. Середні витрати по країні на підготовку одного учня в 2019 році склали 23,1 тис. грн в рік.

Найбільші та найменші середні витрати на одного учня в 2019 були в наступних областях:

Найбільші середні витрати на 1 учня:

Баришівський район Київської області — 81,6 тис. грн;

Найменші середні витрати на 1 учня:

Таїровська селищна рада Одеської обл. — 9,5 тис. грн.

При цьому в сільській місцевості середні витрати на одного школяра склали 32,4 тис. грн, а в містах — 19,1 тис. грн.

Також залишається актуальним питання неефективного використання коштів освітньої субвенції.

Так, до початку 2020 року залишок невикористаної субвенції склав 5,3 млрд грн. Ці залишки освітньої субвенції могли б направляти на зарплати вчителів та покращення матеріально-технічної бази шкіл, придбання підручників і шкільних автобусів.

Вивчивши аналіз діяльності шкіл, Міністерство фінансів закликав всі органи місцевого самоврядування не економити на учнях! Одним із важливих механізмів забезпечення якості освіти є, насамперед, підвищення ефективності використання бюджетних коштів, наголосили у Мінфіні.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, в Таїровській ОТГ на Одещині на 20 тисяч населення діє тільки одна школа і дитсадок у селищі Таїрове. Левова частка дітей, з прилеглих до міста мікрорайонів, змушені користуватися навчальними і виховними закладами міста Одеса.

Місцева влада не спромоглася від часу створення громади (з 2017 року) укласти угоду з сусіднім муніципалітетом, стосовно вирішення гострої проблеми нестачі шкіл, а відтак не сплачує до бюджету м. Одеси жодних коштів за відвідання дітей неналежних до неї освітніх закладів, які мешкають у громаді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *