Наркотики, гроші, коштовні авта: Європол викрив найбільшу в історії злочинну групу

Поліція Франції, Нідерландів і Англії провела найбільшу в історії операцію проти організованої злочинності. Затримали понад тисячу людей, вилучили зброю, мільйони фунтів і євро, тонни наркотиків.

Це сталося завдяки тому, що поліція зуміла розшифрувати секретний чат, де спілкувалися підозрювані. Про операції Venetic силові структури трьох країн повідомили одночасно, пише BBC.

У Британії заарештували 746 людей, в Нідерландах – понад 100, а у Франції не назвали точну кількість затриманих, однак уточнили, що йдеться про сотні людей, залучених до незаконної діяльності. Їхні дані та ролі в злочинах поліція поки що не розкриває.

У всіх трьох країнах затримали також поліцейських, яких звинувачують у співпраці з криміналітетом. Влада каже, що високопосадовців серед них немає.

Англійське Національне агентство з боротьби з організованою злочинністю повідомляє, що спільна операція тривала з 2016 року і координувалася через Європол. У Сполученому Королівстві в операції брало участь понад 500 людей.

У затриманих вилучили 54 млн фунтів готівкою, понад дві тонни наркотиків, 28 млн таблеток етізолама (седативні ліки, у Британії їх називають “вуличний валіум”), 77 одиниць зброї (зокрема автомати Калашникова), а також 55 автомобілів преміумкласу.

У Нідерландах у затриманих також вилучили близько 20 млн євро, 8 тонн кокаїну і 1,2 тонни метамфетамінів. Франція оголосить про результати операції Venetic пізніше, в Національній жандармерії сказали, що вона ще не завершена.

Проти затриманих висунуть обвинувачення у вбивствах і замахах на вбивство, торгівлі наркотиками, пограбуваннях та вуличних нападах. Операцію провели завдяки тому, що поліцейським вдалося зламати мобільний додаток EncroChat. Його розробила легальна компанія з Нідерландів, вона продавала цей месенджер як абсолютно захищений від будь-яких зовнішніх впливів.

Месенджер був доступний для телефонів з операційною системою Android і для апаратів Blackberry. Послуга коштувала близько 1,5 тисячі євро за пів року. Компанія сама інсталювала месенджер на нові телефони й продавала їх, завантажити додаток просто так було неможливо. Додаток був прихований: якщо натиснути кнопку включення телефону один раз, завантажувалася звичайна операційна система. Але якщо натиснути її двічі поспіль, тоді апарат перезавантажувався і користувач отримував доступ до чату.

За даними британської поліції, EncroChat користувалися понад 60 тисяч людей. У французькій жандармерії вважають, що 90% з них залучені у злочинну діяльність. У Національному агентстві з боротьби зі злочинністю Великої Британії підозрюють, що месенджер використовували для відмивання грошей і для незаконної торгівлі.

Цим самим месенджером користувалися двоє мешканців Британії, які отримали довічні терміни за подвійне вбивство – злочинного авторитета Пола Мессі на прізвисько “Містер Біг” і його поплічника Джона Кінселла.

Поліція не каже, коли вона почала стежити за підозрюваними, але в EncroChat до останнього про це не знали. Лише 13 червня користувачі отримали від компанії попередження про те, що система зламана і що телефонів з месенджером треба негайно позбутися.

Національне агентство з боротьби зі злочинністю оприлюднило деякі повідомлення, надіслані відразу після отриманого попередження. У них йшлося: “Нам кінець” і “Здається, у нас великі проблеми”. Сервери EncroChat тепер вимкнено.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *