Кишкова паличка: пляжі Одеси не рекомендовані до купання

Фахівці обласного лабораторного центру МОЗ дослідили зразки морської води в Одесі. Результати засвідчили, що вода на всіх пляжах міста не відповідає санітарним нормам.

Про це розповіла завідувачка відділом епіднагляду Одеського обласного лабораторного центру МОЗ Олена Варецька.

За її словами у всіх пробах морської воді спеціалісти лабораторного центру міністерства зафіксували високий рівень вмісту кишкової палички. Через це купатися на пляжах Одеси наразі не рекомендують.

У цій воді ми виявили високий рівень лактозо-позитивної кишкової палички. Це наш основний показник, який характеризує забрудненість води”, – пояснила Варецька.

Вона зазначила, що внаслідок потрапляння до організму людини ці мікроорганізми можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту та різні коліти.

На всіх пляжах Одеси знайшли кишкову паличку: купатися не рекомендують

“При ковтанні існує небезпека захворіти на якусь інфекційну хворобу пов’язану зі шлунково-кишковим трактом. Однак це залежить від імунного статусу організму, а також від дози отриманного мікроорганізму”, – пояснила Олена Варецька.

Вона запевнила, що через виявлену кишкову паличку пляжі для відвідувачів не закриватимуть, оскільки це “порушення конституційних прав людини”. Купатися чи ні – кожна людина має вирішувати самостійно.

Лікарка також додала, що раніше на пляжах Великого фонтану, зокрема на 10-й, 13-й та 16-й станціях, працівники лабцентру фіксували “нестандартну” воду в 5 метрах від берега. Натомість цього разу небезпечні мікроорганізми виявили на відстані 50 метрів.

Джерело – Суспільне.Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *