Ячменю не буде: через посуху фермери Бессарабії пересівають поля

На Одещині розпочали збір ячменю. Врожайність не перевищує 1 т/га. Про це повідомив головний агроном СФГ “Балкани” Анатолій Волканов, повідомляє Kurkul.com.

«Ячмінь почали вже збирати. Проте він у нас згорів. У нас біда. Збираємо близько 1 т/га. Також маємо пшеницю, тут ситуація дещо краща, ніж з ячменем», — розповів фермер.

Також він додав що за два тижні розпочнуть збір ріпаку.

Аналогічна ситуація по всій Одеській області. Фермер із Саратського району Одещини Сиров Іван, керівник СВК «Сергіївка» розповів, що із 1 тис. га ріпаку вижила лише половина. За словами фермера, урожайність буде не більше ніж 0,5 т/га.

Фермер також зазначив, що їх господарство ще не розпочинало жнива. Розпочати збір пшениці планують за півтора тижня. У господарстві її посіяли 1,5 тис. га, хоча частина посівів теж загинула і їх довелось пересівати.

Ячмінь у нас весь згорів. Зараз його пересіваємо соняшником», — зазначив Іван Сиров.

Фермер додав, що за 24 роки це перший раз така катастрофічна ситуація на Одещині.

“Поганий був 2003 рік, 2007, минулий рік був поганий, але не в такій мірі», — сказав фермер. Та зазначив, що не вірить у те, що держава компенсуватиме фермерам збитки.

У фермера Романа Дяжука, агробізнес якого знаходиться в селі Саф’яни Ізмаїльського району, 2000 га органічної землі. На його господарстві озимі вже пересівають органічними культурами, які користуються попитом: просо і високоолеїновим соняшником.

“Частина землі у мене готова з осені до посіву, але я не сію, тому що на тій землі взагалі не було ні краплі дощу. Тобто на одній ділянці був дощ, я на них вже засіяв озимі, інша частина землі готова до посівів, а я не можу сіяти. Але все одно я буду далі сіяти, можливо, просо або амарант. Якщо у тебе 70 відсотків землі не засіяно і ти поніс витрати, то це дуже сумно” зазначає фермер.

Нагадаємо, на полях Одещини склалась катастрофічна ситуація. Уже підтверджено загибель понад 300 тисяч гектарів озимини і дані щодня зростають. За прогнозами управління аграрної політики Одеської ОДА, площа знищених посухою озимих може сягнути 500 тисяч гектарів, тобто половини посівів.

Як писала СИЛА ГРОМАД, 19 червня в Україні відзначається День фермера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *