Реванш по-одеськи: Ройтбурда знову звільнили з посади директора художнього музею

Одеський апеляційний суд скасував рішення Приморського райсуду Одеси від 10 лютого про визнання недійсним рішення обласної ради щодо розірвання контракту з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів у складі Анатолія Заїкіна, Олександра Князюка і Олександра Таварткілазде.

Судді вирішили, що Ройтбурда призначили на посаду із дотриманням законних процедур, однак той все ж здійснив ряд порушень. Зокрема влаштовував у музеях концерти, не допустив у фонди депутатів з перевірками та проводив ремонт без узгодження робіт із зібранням. Сам Олександр Ройтбурд планує виконувати свої обов’язки й надалі. Про це Ройтбурд розповів кореспондентам Суспільного Одеси.

Він запевнив, що рішення щодо його звільнення винесли без урахування думок усіх сторін справи, а наказу про звільнення поки що нема.

Троє суддів без заслуховування сторін, без консультації з адвокатами, без пояснень, у чому абсурдність тих чи інших обвинувачень… У турборежимі сказали, що облрада права. Це абсолютно абсурдне рішення”, – зазначив Олександр Ройтбурд.

Заступниця директора Одеського художнього музею Олександра Ковальчук зазначила, що суд ухвалив рішення за три тижні.

Три тижні тому Одеська облрада направила позов до апеляційного суду на рішення першої інстанції, за яким звільнення Олександр Ройтбурд було незаконним. Через три тижні, вкрай оперативно, впевнена, що багато адвокатів позаздрять такій швидкості, – рішення на користь облради”, – написала Олександра на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначила прессекретарка Одеської обласної ради Олена Єремеєва, позов до суду подала не облрада, а окремі депутати. Хто саме – вона не вказала.

За словами Ройтбурда, йдеться про чотирьох депутатів від партії “Опозиційна платформа – За життя”. Це Віталій Саутьонков, Роман Сеник, Віктор Баранський та Олексій Кобильников.

Тим часом голова Одеської ОДА Максим Куций зустрівся з директором музею і пообіцяв допомогти в суді, щоб зберегти робоче місце.

Олександр має намір оскаржити рішення суду. Одеська ОДА надасть всю можливу юридичну допомогу і виступить на стороні позивача. Контракт з Ройтбурдом розірваний не буде. Таке рішення має базуватися на результатах роботи, а Олександр, як керівник установи, на мою думку, перетворив занедбаний музей на популярне і знакове місце “, – повідомив він на своїй сторінці.

Нагадаємо, наприкінці 2017 відомий художник Олександр Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею, однак депутати облради так і не проголосували за його кандидатуру.
Тоді в ситуацію втрутився губернатор області Максим Степанов, і вже 19 березня призначив Ройтбурда керівником музею.
4 вересня Одеська обласна рада достроково розірвала контракт з директором Одеського художнього музею.
Після цього Ройтбурд повідомив про намір оскаржити рішення обласної ради.
10 лютого суд визнав незаконним звільнення українського художника Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею у вересні 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *