Двом одеським нардепам-мільйонерам житло в столиці компенсують платники податків

19 народних депутатів-мільйонерів зі «Слуги народу» орендують житло за бюджетні кошти, повідомила громадська організація «Комітет виборців України».

«Всього в квітні 2020 року компенсацію з бюджету на оренду житла отримали 52 народні депутати. Із них, відповідно до даних декларацій, 25 депутатів є мільйонерами. Тобто, вони мають у власності грошових активів (розділ 12 декларацій) на суму понад один мільйон гривень. Мова йде про готівкові кошти, а також кошти, які є на рахунках в банківських установах», – пояснили в громадській організації.

Серед депутатів зі «Слуги народу», які орендують житло за бюджетні кошти, виявився й Степан Чернявський, народний депутат від 138 виборчого округу, який охоплює Ананьївський, Іванівський, Ширяївський, Любашівський, Миколаївський та Лиманський райони Одеської області. Парламентарю держава прокомпенсувала помешканння в столиці, незважаючи на те, що політик вніс до декларації статки у розмірі 9,6 млн грн.

Треба додати, що у п’ятірку найбагатших депутатів, які орендують житло за бюджетні кошти, потрапив ще один народний обранець від Одещини. Це Анатолій Урбанський із групи «За майбутнє», який отримує компенсацію за житло, незважаючи на те, що задекларував… понад 19 млн гривень доходів.

Колишній голова Одеської обласної ради пан Урбанський виграв вибори до Верховної Ради по 143 виборчому округу з центром в Ізмаїлі, змінивши свого рідного брата Олександра Урбанського, який працював в парламенті попереднє скликання.

Родину Урбанських називають однією з найбагатших на півдні Одеської області. Згідно з декларацією політика, в його активах кілька десятків мільйонів гривень, численні об’єкти нерухомості, коштовності та автівки дружини і криптовалюти.

Зазначені цифри показують, що кожен другий депутат, який отримує компенсацію за оренду житла, є мільйонером. Це означає, що такі депутати могли б самостійно оплачувати проживання в Києві без отримання бюджетних коштів. Наприклад, в квітні на оренду житла для депутатів було витрачено 1,2 млн грн (в середньому по 20 тис. грн. для депутата). При цьому в квітні загальні цифри витрат зменшилися у зв’язку з пандемією Covid-19. У березні кошти на оренду житла отримали 107 депутатів, на що було витрачено 2,3 млн грн”, – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Він також нагадав, що раніше голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що депутати взагалі могли б обійтися без компенсації на оренду житла.

Зазначимо, що законодавчо депутати-мільйонери мають право на бюджетне відшкодування оренди житла, але з моральної точки зору, на фоні бідності виборців, це виглядає не зовсім морально, адже за оренду помешкання фактичено сплачують платники податків.

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *