Як працює равликова ферма в Любашівському районі? ВІДЕО

Хто б міг колись подумати, що вирощувати молюски на продаж можна і в Україні?.. Равликова ферма – не просто екзотична ідея, а й перспективна справа, яка приносить серйозний дохід. Екзотична ферма з розведення равликів рік тому з’явилася на території Арчепитівки, старовинного села в Любашівському районі на Одещині.
Саме сюди, не береги річки Кодими, ентузіаст, підприємець з Одеси Олександр Гонцов привіз новий бізнес.
равлик“Ми вирощуємо два види равлика “Хеліс Асперсія мюллер” і “Хеліс асперсія массима”, це велика сірий равлик і маленький сірий. Вони різні за вагою, розміром,  і мюллер у нас вважається як біле м’ясо, його вживають повністю в їжу, а “массіма”, яка крупна – споживається лиш нога, його можна готували разом з мушлею”, – розповідає Олександр Гонцов, директор ТОВ “Синергія-Е”.
Пан Олександр за професією – агроном. Сюди, на берег Кодими, його запросив депутат облради Анатолій Артеменко, і керівник Любашівського району Сергій Паровик. Головна мета була спільна: створити робочі місця для місцевих жителів, аби ті не тікали за кордон в пошуках роботи. равлик
“За зразком критикованого радянського досвіду, коли роздавали шовкопряд местномунаселению кокони , роздавати маленьких равликеів, робити спільний хаб і  продавати їх за кордон. І могли би кожна сім’я собі в садибі на пару сотках виращувати просто вечором, мінімальна занятостьдополнительно мати свій доход”, – розповів пан Олександр.
Равликова ферма в Арчепитівці з’явилась не випадково. Десять років тому занедбані береги тутешньої ріки Кодими почали відроджувати підприємці. А місцевих мешканців вирішили залучити до цікавого екологічного бізнесу. Готові всьому навчити й допомогти.
Цікавий проект, це соціальний проект – вирощування равликів. Сергій Михайлович (Паровик, голова Любашівської райради, – Авт.) переживає за села наші, за наших людей і він запропонував людям, а наші люди які живуть вздовж річки, Кодими, дуже працьовиті, вони десятками років вже вирощують полуницю. Зважаючи на цей неврожайний рік, сумніваємося, чи щось і зароблять. Ми пропонуємо вирощувати їм равлика, можемо дати безкоштовно личинку равлика і коли вони його виростять, ми будемо в них його купувати”, – розповів СИЛІ ГРОМАД Анатолій Артеменко, депутат Одеської обласної ради.

Почати можна з  мінімальними вкладеннями, а отримати прибуток — досить швидко. Равлик мюллер після висадки в поле росте за 2,5 місяці , а максима – за 3,5 – до чотирьох. Якщо врахувати ще процес вилуплення, відгодівлі маткового стада, то це займе  5 місяців.

Буквально перед нашим візитом на поле площею 12 соток висадили малька, – сподіваються отримати близько 3 тон продукції дорослого стада. Таким чином, за півроку кожна сільська родина, може заробити на своєму городі до 3 тисяч євро. Але треба працювати, каже засновник ферми пан Гонцов, “бо нічого просто не  неба не падає”.
Детальніше про равликову ферму – у ексклюзивному відео СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *