Пожежа в одеському коледжі: підозрюваного Хаєцького звільнили на поруки нардепів

28 травня Апеляційний суд Одеси звільнив з-під варти ексзаступника директора з адміністративно-господарської роботи коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу Андрія Хаєцького. Рішенню суду передували численні акції протесту та інтернет-флешмоб, який на підтримку затриманого розгорнули активісти.

Андрія Хаєцького підозрюють у порушенні вимог пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей та завдали майнової шкоди в “особливо великому” розмірі. Через пожежу, що сталася в одеському коледжі в грудні 2019 року, загинуло 16 осіб.

Як стало відомо під час засідання суду, звільнити його мають “негайно”, оскарженню рішення не підлягає. Присутні зустріли слова судді оплесками.

Також Андрій Хаєцький має до 8 червня здати закордонний паспорт.

Підозрюваного на суді не було, він не подав клопотання щодо своєї присутності. А адвокатка Юлія Токаєва заявила, що він перебуває в медичній частині СІЗО, йому викликали швидку. Андрій Хаєцький є людиною з інвалідністю, він переніс операцію на серці.

Взяти на поруки Хаєцького зголосилися народні депутати Сергій Колебошин, Анатолій Урбанський, Соломія Бобровська, депутатка Одеської міськради Лілія Леонідова, голова БФ “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова.

Однак суддя вирішив відпустити Хаєцького на поруки лише двом депутатам: Колебошина та Урбанського.

Трохи раніше, 26 травня, громадська діячка Олена Ротарі на своїй сторінці в Facebook опублікувала заяву на підтримку підозрюваного – колишнього заступника директора, одеського поета Андрія Хаєцького.

За її даними, 4 листопада він попередив керівництво коледжу, що звільняється через стан здоров’я. Чоловік переніс операцію на серці, пише Ротарі. Він мав відпрацювати два тижні, 18 листопада вийшов наказ про його звільнення, наводить дані діячка.

Завдяки тому, що він передавав справи Соловєй (Світлана Соловєй – завідувачка відділенням готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – ред.), на руках лишилась його посадова, де вказано, що він не відповідає за пожежну безпеку, але вказано, що він мав організувати процес навчання відповідальних осіб. Відповідальними за пожежну безпеку в коледжі були Коваль О.П., а будівлі на Троїцькій – Фоміч Т.Г., про це свідчить документ про оплату за їхне навчання в вересні 2019 року”, – пише вона.

Вже під вечір 28 травня, Андрія Хаєцького випустили із СІЗО, його зустріли рідні та друзі. Він подякував всім за підтримку.

Нагадаємо, пожежа в Одеському коледжі спалахнула вранці 4 грудня 2019 року. Загалом вигоріло 4 тисячі квадратних метрів. Внаслідок пожежі загинуло 16 людей. За даними урядової комісії, пожежа сталася через займання побутового електричного обладнання на третьому поверсі навчального закладу.

10 грудня правоохоронці оголосили підозру в службовій недбалості директорці одеського коледжу економіки, права та готельно–ресторанного бізнесу Любові Кочерзі.

13 січня 2020 року слідство запідозрило у службовій недбалості ще одну працівницю коледжу – завідувачку господарством.

15 травня підозрюваними оголосили завідувачку денного відділення економіки та підприємництва коледжу й ексзаступника директора з адміністративно-господарської роботи.

18 травня суд відправив під цілодобовий домашній арешт завідувачку денного відділення економіки та підприємництва Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

22 травня Андрія Хаєцького арештували. Це викликало суспільний резонанс.

25 травня громадська діячка Олена Ротарі на своїй сторінці в Facebook опублікувала заяву на підтримку підозрюваного. Також його підтримали громадські діячі, представники творчої спільноти, волонтери.

На захист одеського поета виступили і представники громадської організації “Український ПЕН”, яка захищає свободу слова та прав авторів. Вони звернулись до Одеського апеляційного суду із закликом неупередженого розгляду обрання запобіжного заходу та наполягли на його зміні, без тримання під вартою.

Джерело – Суспільне.Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *