МЗС України висловило протест Болгарії через втручання у децентралізацію в Болградському районі

МЗС вважає неприпустимим втручання іншої держави у внутрішні справи України

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з  прийняттям урядом Болгарії декларації проти поділу Болградського району Одеської області. У МЗС зазначили, що питання адміністративно-територіального устрою України відносяться виключно до компетенції української державної влади.

Про це повідомили в прес-службі МЗС України.

Декларація народних зборів Болгарії була прийнята 20 травня через заплановане формування 5 ОТГ на території Болградського району Одеської області.

В документі болгарські депутати висловили незгоду із запланованими адміністративними змінами на території України і закликали уряд Болгарії переконати уряд України зберегти цілісність болгарської громади в Болградському районі.

Офіційний Київ розцінив рішення парламенту як «спробу втручання іноземної держави у внутрішні справи України».

«Викликають подив і нерозуміння маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України», — йдеться в заяві МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві переконують, що питання Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, у т.ч. численної болгарської громади.

Нагадаємо, що згідно з остаточним планом облдержадміністрації, в Болградському районі планують створити п’ять об’єднаних територіальних громад: Болградську міську, куди увійдуть власне Болградська, Залізничненська, Табаківська, Виноградівська, Оксамитненська та Владиченська сільські ради.

Кубейську сільську ОТГ до якої увійдуть Кубейська, Оріхівська та Виноградненська сільські ради.

Городненську сільську ОТГ у складі: Городненської, Олександрівської, Новотроянівської та Дмитрівської сільських рад.

Василівську сільську ОТГ у складі:  Василівської, Каракуртської, Банівської, Голицької та Калчівської сільських рад.

Криничненську сільську ОТГ у складі: Криничненської сільської ради та села Новоозерне Озерненської сільської ради Ізмаїльського району.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *