“Бідна родичка”: під Одесою занепадає село, що увійшло до Таїровської ОТГ

Соціальні об’єкти у селі Сухий Лиман, що під Одесою, знаходяться поряд з  швидкісною трасою, куди щодня курсують автівки на ринок “7 кілометр”. Місцева школа другий рік поспіль в аварійному стані, через що дітей возять до Таїровського навчального закладу. У вкрай занедбаному стані й фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП). Тоді як з 5 млн гривень, які раніше були виділені на капітальний ремонт, чотири – депутати вилучили і перенаправили на інші статті видатків.

Минулого тижня стан соціальних об’єктів на території села проінспектували представники громадської організації “Таїрове це ми!”.

фапНа вході до будівлі Сухолиманського ФАПу – червона табличка, старенькі сходи ведуть до застарілої установи. Всередині кілька кабінетів, старі меблі, ваги для новонароджених з радянських часів. Туалет – на вулиці… На місці чергує одна медпрацівниця. Жінка каже: ремонт планувався давно, чекають, поки розпочнеться. Радіатори опалення вже зняли, на черзі електромережі.

Тим часом, чи здійсниться ремонт ФАПу, насправді невідомо. Бо на останній сесії Таїровської селищної ради з 5 млн гривень, передбачених на реконструкцію установи,  чотири віддали на інші об’єкти.

На фоні мільйонних коштів, які Таїровська ОТГ витрачає на будівництво тротуарних доріжок, дитячих маданчиків і навіть світлофорів, занеданий стан будівлі, яку відвідують пацієнти, м’яко кажучи, “ріже око”, кажуть громадські інспектори.

Давид ШубладзеПриміщення 70-тих років, підвал забитий, в якому живе особав без певного місця мешкання, всередині руїни, немає елементарного обладнання, а яке є, – мало би бути списане, воно 60-х років. Був проект на реконструкцію цього ФАПУ, вони зняли з цих 5 мільйонів, забрали на якісь інші потреби, невідомо які, будемо писати запит. Тут залишили всього мільйон, все в жалюгідному стані. Хочеться запитати, невже жителі Сухого Лиманугірші за жителів того ж Авангарду, де нові амбулаторії, школи? А тут латаємо дірки, сміття подалі вигорнули у город, а гроші спишемо. Ні, такого не повинно бути, хочеться привіт депутатам передати”, – розповів Давид Шубладзе, голова ГО “Таїрове – це ми!”.

Тим часом, кажуть таїровці, навпроти нинішнього ФАПу є майданчик, де збиралися звести сучасний типовий будиночок для сімейної амбулаторії.  Такі будівлі з’явились в багатьох ОТГ Одеської області. Проект був погоджений екс-заступницею голови громади Наталією Чегодар ще минулого року, на нього вже мали бути виділені цільові кошти. Та від часу, коли від керівництва громадою пані Наталю “відсунули”, депутати забули і про цей проект.

Тим часом самі сухолиманці кажуть, що до місцевого ФАПу заходять не часто і послугами не користуються, бо у якості медичних послуг сумніваються. Тому більшість їздить в Таїровську амбулаторію, до якого 8 кілометрів, або ж до Одеси. бомж

Серед проблем жителі Сухого Лимані відзначають і потужний рух через село, який часто стає причиною трагедій. Пішоходні тротуари відсутні, а біля переходів та зупинок бракує освітлення у темний час доби. Крім того, тут не працює дитсадок, відсутні банкомати, контейнери для сміття, а місцеві мешканці, що бажають заробити, давно просять відкрити їм овочевий міні-ринок.

церква Сухий ЛиманВарто зазначити, що після створення Таїровської ОТГ минуло вже 2,5 роки. За цей час у Сухому Лимані нічого не змінилося, бо місцева влада не спромоглася довести до кінця жоден з обіцяних проектів. Спочатку, нагадаємо, близько року обраному голові Тимуру Хасаєву не давали працювати депутати, відмовляючись ходити на сесії. Далі, коли винесли недовіру й призначили виконувати обов’язки секретаря Ларису Бурлаку, – більшість депутатів знайшли порозуміння і врешті почали розподіляти бюджет. Але дивним чином більшість місцевих коштів на мільйонні суми “дістаються” заможнішим населеним пунктам, таким як Чорноморка з каналізацією на 117 млн грн, чи житловий масив “Дружба”, де зібрались зводити дитячо-спортивний майданчик… аж на 6 мільйонів гривень.

Тоді як Сухий Лиман, село з півторатисячним населенням під Одесою, не стало повноправним членом громади, а так і залишилось бідним сусідом заможної родички.

ВІДЕО – “Південна Медіа Мережа”:

https://www.facebook.com/pivden.media/videos/330893497888575/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *