Міста і ОТГ Одещини на боротьбу з Covid-19 витратили 109 млн гривень – АМУ

Громади-члени Асоціації міст України Одеської області спрямували 102 млн гривень власних коштів з бюджету на заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Про це повідомляють в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Так, за період з лютого по квітень 2020 року за рахунок власних коштів місцевих бюджетів було спрямовано 109,2 млн. гривень. Найбільше коштів фактично було спрямовано з бюджетів м. Одеса- 91,1 млн.грн.,  м. Чорноморськ – 7,3 млн. грн., м. Балта – 2,6 млн. грн.; м. Южне -1,4 млн. грн., м. Кілія – 1,5 млн. грн., м. Ізмаїл 800 тис. грн., м. Подільськ – 705 тис. грн..

Об’єднаними територіальними громадами (ОТГ) – членами Асоціації міст області на заходи щодо запобігання і поширення COVID-19 профінансовано з місцевих бюджетів 6,0 млн. гривень, підрахували в регіональному відділенні Асоціації.

“До районних бюджетів (Б-Дністровського, Біляївського, Лиманського, Ширяївського, Любашівського, Арцизького, Ренійського, Березівського районів) громадами- членами АМУ передано на зазначені цілі 1,4 млн. грн. Так, Старокозацькою ОТГ було передано до районного бюджету Білгород-Дністровського району 457,8 тис. грн., Визирською ОТГ – 200 тис. грн. до бюджету Лиманського району; Зеленогірською ОТГ – 138 тис. грн., Любашівською ОТГ – 50 тис. грн. до районного бюджету Любашівського району; Біляївської ОТГ – 111 тис. грн.“, – повідомила консультантка з економічних питань Одеського РВ АМУ Світлана Осадчук.

Ерім того, міською радою м. Рені передано до районного бюджету 300 тис. грн., Арцизькою міською радою – 56 тис. грн., Роздільнянською міською радою – 50 тис. грн., Березівською міською радою – 60 тис. грн.

У бюджеті міста Одеси на 2020 рік визначені бюджетні призначення на запобігання занесенню і поширенню гострої респіраторної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID -19 у загальній сумі 275,5 млн. грн., з них 221,9 млн. грн. – департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради.

За рахунок бюджетних коштів на протидію коронавірусної інфекції першочергово купують засоби індивідуального захисту, дезінфікуючі засоби, антисептик. Так, наприклад, Любашівською селищною радою спрямовано 120 тис. грн. на закупівлю дезінфікуючих засобів, медикаментів та засобів індивідуального захисту для КНП «Любашівський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги», а саме: медичні маски одноразові – 1000 штук та захисні халати – 42 шт. разом на суму 28 тис. грн.; респіратори FFP-2 -120 шт. на суму 9 тис. грн.

А Визирська сільська ОТГ за рахунок бюджетних коштів придбала 2 мотообприскувачі ранцеві на загальну суму 6,9 тис. грн., 10 багаторазових захисних костюмів на 12,5 тис.грн.,200 распіраторів на 26 тис. грн..

Як наголошують в Асоціації міст,  основний тягар під час пандемії взяло на себе місцеве самоврядування. Тут зазначають: якби не було організаційно підготовлене місцеве самоврядування, то у країні були б набагато гірші наслідки пандемії.

Виключно за рахунок місцевого самоврядування ми стримуємо пандемію і медична сфера отримує фінансування за рахунок того, що знімаються кошти з інших важливих джерел: освіти, соціального захисту, ремонту та будівництва доріг тощо”, –  сказав виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Загалом українські міста і громади уже витратили 2 млрд грн на протидію поширенню коронавірусної інфекції, в той час як жодної копійки, з так званого Стабілізаційного фонду, не отримано.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *