Арешт, штраф, заборонний припис: мешканців Одещини просять повідомляти поліцію про домашніх тиранів

У разі надходження повідомлень про домашнє насильство, працівники поліції виїжджають на місце і встановлюють обставини події, а тоді складають відносно порушників адміністративні протоколи за ст. 173-2 КУпАП, а в разі потреби – виносять термінові заборонні приписи строком до 10 діб.

Приміром, у Київському районі Одеси на такі повідомлення реагує окрема мобільна група з протидії домашньому насильству, – повідомляють у пресслужбі Нацполіції Одеської області.

З початку року за подібні правопорушення нею складено понад 250 адміністративних протоколів та майже 200 заборонних приписів.

Строки припису визначаються поліцейськими прямо на місці, вони залежать від ступеня небезпеки та загрози для постраждалої людини з боку домашнього тирана. Причому порушник покидає місце мешкання одразу після складання відповідних матеріалів. Потім протокол направляється до суду, який і призначає покарання у вигляді штрафу, громадських робіт чи адміністративного арешту до семи діб.

Якщо ж протягом року така особа знову вчинить подібне, покарання може бути в рази суворішим – аж до позбавлення волі строком на два роки відповідно до ст.126-1 Кримінального кодексу України.

Крім збору матеріалів, поліцейські також обов’язково відвідують постраждалу родину за місцем мешкання та перевіряють виконання домашнім насильником заборонного припису. А ще ставлять правопорушників на профілактичний облік та в подальшому проводять з ними превентивні заходи, спрямовані на попередження повторних фактів насильства.

Як свідчить аналіз, жертвами домашніх агресорів частіше за все стають жінки, діти чи люди похилого віку. Приміром, нещодавно літня одеситка поскаржилася поліцейським на внука, який не тільки ображав та погрожував фізичною розправою їй особисто, а й вдарив свого малолітнього братика. Поліцейські склали відносно 27-річного чоловіка і протокол, і терміновий заборонний припис. Враховуючи, що це була перша скарга на чоловіка, йому заборонили контактувати з постраждалими лише на три дні.

Поліцейські зауважують: протиправні дії сімейних дебоширів можуть мати для постраждалих не менш серйозні наслідки, ніж пограбування, розбої та інші правопорушення. Тому у випадку прояву насильства щодо вас або ваших рідних не зволікайте, а негайно звертайтеся із заявою до найближчого відділу поліції або на спецлінію «102».

банер

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *