У червні НБУ вводить в обіг нову монету, вона замінить 10-гривневу банкноту

Нова монета номіналом 10 гривень – це частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

Введення в обіг 3 червня нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес, повідомляють на офіційному сайті НБУ.

10 грн Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень). Таке співвідношення є не лише зручним для здійснення розрахунків і задовольняє потреби української економіки в готівці, але й відповідає практиці провідних центральних банків (Канади, Великобританії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії тощо), підкреслюють фахівці.

За даною інформацією, з урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд грн, бо тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти та зберігати.

Станом на 1 квітня цього року в обігу перебувало 179,3 млн банкнот даного номіналу.

На першому етапі планується ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Нацбанку в регіонах. Громадянам не потрібно спеціально франкообмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу, пояснюють в НБУ. Вони зможуть необмежено розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами цього номіналу. Поступово – у результаті природного зношення – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Діаметр нової монети становить 23,5 мм, вага – 6,4 г. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. На реверсі монети зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено її номінал.

Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Гурт (третя сторона монети – прим. ред.) зі спеціальним грубим рифленням допоможе громадянам легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів. На неї багато захисних дрібних елементів зображень, які складно відтворити в кустарних умовах. Є на неї також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу, який розпізнається під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні.

Фотографії оновлених монет можна знайти в акаунті НБУ на платформі Flickr.

Додамо, станом на 1 квітня в обігу перебувало нових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – понад 7 млн шт. З часом кількість монет в обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки, обіцяє Нацбанк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *