У громад Одещини забрали 105 млн грн субвенцій на розвиток, через коронавірус

13 квітня Парламент ухвалив Закон, яким внесено зміни до Державного бюджету України на 2020 рік з метою боротьби з коронавірусом (законопроєкт №3279-д). Зокрема, у держбюджеті створено Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 у розмірі 64,7 млрд грн.

Внаслідок часткового та повного скорочення окремих бюджетних програм місцеві бюджети недоотримають коштів в обсязі 9,65 млрд грн, зокрема, спричинених скороченням обсягу коштів Державного фонду регіонального розвитку на 2,6 млрд. грн, субвенції на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти на 1,55 млрд грн, субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» на 1 млрд грн. Вдвічі, на 1154 млн. грн., скорочено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад.

На 300 млн. грн. зменшено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Вагомими є втрати місцевих бюджетів внаслідок припинення фінансування в 2020 р. субвенції на підтримку розвитку ОТГ. Основною метою субвенції є стимулювання і розвитку новостворених територіальних громад. Дана субвенція надавалась щорічно і використовувалась виключно на капітальні видатки, а саме на створення, модернізацію інфраструктури об’єднаних територіальних громад, нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури.

Як повідомилили в Одеському регіональному відділенні АСоціації міст України, по Одеській області в 2020 р. бюджети ОТГ недоотримають близько 105 млн. грн. даної субвенції. І це вперше з 2016 року. Скасовано субвенцію з державного бюджету обласному бюджету Одеської області на проведення реконструкції та будівництва будівель і споруд комунального підприємства “Аеропорт Ізмаїл” в розмірі 70 млн. грн.

Асоціація міст України у процесі розробки та доопрацювання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» наполегливо відстоювала необхідність збереження вкрай важливих для органів місцевого самоврядування фінансових ресурсів. В результаті, зокрема, вдалось зберегти видатки по наступним напрямкам: 

  • 22,2 млрд грн. субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності;
  • 1,7 млрд грн субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій;
  • Видатки по освіті: 2,2 млрд грн субвенції на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти; 1,06 млрд грн субвенції на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

Тим часом, завдяки наполегливій позиції Асоціації міст України під час розгляду законопроєкту змін до Державного бюджету 2020 року Уряд пообіцяв на окреме звернення парламентського Комітету з питань бюджету спрямувати 1,5 млрд грн на підтримку розвитку ОТГ.

Депутати підтримали позицію АМУ у змінах до Держбюджету та зберегли 51,03 млрд грн в бюджетах міст, селищ, сіл, ОТГ. На жаль, скоротили деякі державні програми. Але нам вдалося відстояти вкрай важливі для громад ресурси, а в останній момент – і скасувати пені та штрафи для комунальних підприємств в сфері ЖКГ”, – голова АМУ Віталій Кличко.

Нагадаємо , Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками – це фонд у складі держбюджету сформований для запобігання негативним наслідкам кризових явищ у зв’язку виникненням і поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2; підвищення ефективності діяльності державних органів, місцевих органів самоврядування; забезпечення макроекономічної стабільності в Україні.
Необхідність формування фонду в обсязі 64,7 млрд грн спричинила скорочення ряду бюджетних програм, в тому числі і тих, що стосуються органів місцевого самоврядування.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *