У Кілійському районі через хвору на Covid-19 зачинили сільську амбулаторію

У селі Трудове Кілійського району на Одещині лабораторно підтверджений випадок зараження коронавірусом.

Хворобу виявили у 69-річної представниці ромської національності, яка наприкінці березня повернулася з-за кордону. Про це повідомив сільський голова Дмитро Мазурак, повідомляє “Бессарабія Інформ”.

За його словами, діагноз жінки підтвердився 9 квітня, увечері, а інформація про те, що мешканка села перетинала кордон, стала відома набагато пізніше. За словами головного лікаря Кілійського Центру медико-санітарної допомоги Лариси Степаненко, в неділю, 5 квітня, коли у жінки з’явилися перші симптоми захворювання, вона на особистому автомобілі відвідала Кілійську багатопрофільну лікарню, де черговий лікар, від якого пацієнтка приховала факт свого перебування у вогнищі хвороби, порекомендував їй звернутися до сімейного лікаря (працівника амбулаторії в селі Дмитрівка) для проходження аналізів. Зроблений їй наступного дня знімок показав односторонню пневмонію.

Цього ж дня жінка здала аналізи в Дмитрівці, проте й на цей момент ніхто не знав про її перебування за кордоном. Лише 8 квітня ця інформація випадково розкрилася – кров жінки негайно направили до Одеського вірусологічного центру, де вже 9 квітня коронавірус лабораторно підтвердили.

Увесь цей час – з 26 березня по 9 квітня – жінка вільно пересувалася селом, відвідувала магазин. Повноцінно самоізолювалась вона тільки після ознайомлення з результатами аналізів і попередження про необхідність дотримуватися карантину з боку співробітників поліції.

У зв’язку з тим, що у пацієнтки спостерігається легка форма хвороби, яка протікає навіть без підвищення температури, вона перебуває на лікуванні вдома. У разі, якщо симптоми посиляться, її госпіталізують. На суворій самоізоляції перебувкають і четверо членів її сім’ї, а також мешканка села (колишній медпрацівник), яка робила хворій ін’єкції, також не знаючи про її потрапляня у вогнище COVID – 19.

Крім того, на карантин тепер зачинена амбулаторія села Дмитрівка – попри те, що співробітники, як і пацієнтка, знаходилися під час спілкування й огляду в захисних засобах, медпрацівники з невеликою часткою ймовірності схильні до небезпеки зараження.

На даний момент встановлюється повне коло контактних із зараженою осіб. Оселі усіх місцевих жителів обійшли працівники сільради, які попередили про осередок інфекції і з’ясували, чи не контактували люди з хворою.

Крім того, в селі запланована дезинфекція усіх громадських місць і прилеглої території до будинку COVID- позитивної. Як прокоментувала в.о. головного лікаря Кілійської багатопрофільної лікарні Юлія Пожога, навіть попри те, що пацієнка під час звернення до чергового лікаря не уточнила про своє перебування за кордоном, медустанова працює в режимі підвищеної епідперестороги – кожен, хто звернувся по допомогу, розглядається як потенційно заражений COVID – 19. Тому усі співробітники строго використовують необхідні засоби особистого захисту, у тому числі, респіратори FFP2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *