Мощі проти коронавірусу: в одеському храмі зухвало порушують режим карантину. ФОТО

Під час літургії у Свято-Іверському чоловічому монастирі, що під Одесою, священнослужитель відкрито порушив обмеження, які визначені в Постанові Кабінету міністрів від 11 березня № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Це 11 квітня зафіксував на фото кореспондент СИЛИ ГРОМАД.

монастир Зокрема, після завершення молитви святий отець виніс з храму мощі святого, – “раку” (невелику коробочку з гравюрою-іконою), розміром 10X10 см, – і підносив її до вуст кожного вірянина для прикладання.

Аби поцілувати образ, прихожани… стягували з облич маски, далі знову надягали. Дехто прийшов на літургію з дітьми, які також прикладалися до святині.

На думку священика, чудотворні мощі святого не дозволять нікому з парафіян захворіти на короновірус. Між тим, тих, хто відмовлявся прикладатись до образа, святий отець, вже повертаючись до храму, назвав “зрадниками”.

Треба сказати, що прихожани стояли на відстані 2 метрів один від одного, адже законодавство зобов’язало релігійні організації слідкувати за дотриманням дистації і уникати скупчення людей. Також, при вході до монастиря чергують охоронці у респіраторах, які не пропускають людей без масок і всім вимірюють температуру.

Самі ж віряни у діях духівництва порушень “маскового режиму” не вбачають.монастир

Наші батюшки кажуть: “По вірі вашій – і воздасться вам”, це все політика, ми не дуже віримо в епідемію, занадто роздуто все, мені здається“, – розповіла одна з вірянок.

Тим часом, на сторінці Одеської єпархії Української православної церкви Московського патріархату, до якого відноситься й Свято-Іверський монастир, звітують про повне дотримання правил карантину. А настоятель монастиря, отець Діодор, днями навіть завіз партію медичних масок і антисептиків до підстанції швидкої допомоги у м. Доброслав.

Виходячи з цього, незрозуміла позиція духівництва, яке з одного боку – дотримується жорстоких санітарних правил, а з іншого – наражає на небезпеку своїх парафіян, безвідповідально ставлячись до порад медиків, які намагаються стримати пандемію.

монастирВарто зазначити, що в Україні вже зафіксовано чимало фактів зараження коронавірусом серед духівництва. Так, 6 квітня помер священик з села Заліщики Тернопольської області, який одним з перших захворів у регіоні. У Чернівецькій області виявили коронавірус у священика, який контактував зі 123 вірянами і духівництвом, також зараженим виявився священик з Івано-Франківської області та настоятель греко-католицької церкви у Червонограді Львівської області. Та найбільш резонансною  стала новина про інфікування небезпечною недугою у Почаївській лаврі – там Covid-19 виявили у 30 священиків.

Тим часом в Одесі, як бачимо, задля збільшення престижу та кількості паломників, церковні інституції продовжують поширення своїх реліквій, незважаючи на всі попередження й перестороги медичної спільноти. Шкода, що духовні пастирі забувають при цьому давню народну мудрість – “Береженого і Бог береже”.

Автор – Роман Петровський

One thought on “Мощі проти коронавірусу: в одеському храмі зухвало порушують режим карантину. ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *