Операція “децентралізація”: префекти не повинні втручатися в діяльність громад – Негода

5-6 березня у Києві відбувся Національний пресклуб на тему: «Децентралізація: що далі?» для регіональних ЗМІ. Це щорічний традиційний інформаційний захід АМУ для медіа щодо децентралізаційної реформи. Пресклуб організовано у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID. На пресклубі зібралися більше 100 представників ЗМІ з усіх областей України, серед них – і СИЛА ГРОМАД.
Захід відкрив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він привітав учасників та наголосив, що це вже шостий Національний пресклуб реформ.
«Вже традиційно ми проводимо цей захід  для представників регіональних медіа. Зважаючи на тему цьогорічного пресклубу, ми хочемо обговорити те, а що ж буде після здійснення мрій, далі. Дуже приємно, що стратегічні цілі для АМУ та Мінрегіону залишаються сталими та спільними»,– сказав Олександр Слобожан та надав слово заступнику Міністра розвитку громад та територій України В’ячеславу Негоді.
В’ячеслав Негода презентував план заходів Уряду щодо децентралізації та реформи місцевого самоврядування.
“Про реформу місцевого самоврядування ми говоримо дуже давно. Необхідність проведення реформи місцевого самоврядування виникла з часів ухвалення чинної Конституції, бо українська модель місцевого самоврядування не відповідає ключовим аспектам Європейської хартії місцевого самоврядування. Ряд інших моментів, які зараз закладені в Конституції, потребують змін. Реформа місцевого самоврядування безпосередньо пов’язана з історією АМУ, яка стояла у витоків його розбудови в Україні. В активну фазу реформа вступила в 2014 році, коли почалась реалізовуватись відповідна концепція місцевого самоврядування, спільно з профільними організаціями, зокрема з АМУ, ми почали активно комунікувати реформу. В 2015 році розуміння необхідності реформи було на низькому рівні, але зараз ця цифра сягає 60%. І це є результатом нашої з вами співпраці”, – наголосив заступник міністра.
Щодо змін Методики формування громад, пан Негода зазначив, що критерії залишаються незмінними. Змінилась лише оцінка спроможності. Спікер зауважив, що Уряд створив геоінформаційну базу даних усіх надавачів публічних сервісів та послуг на рівні територіальних громад. Зокрема, вже розроблена електронна карта мереж.
«Говорячи про місцеве самоврядуванння, ми обо┴язково повинні говорити, тому що в нас концепція називається місцеве самоврядування та зміна територіальної організації влади. У системі виконавчої влади в Україні працює в рази більше лоюдей і ресусів , ніж на місцеве самоврядування. Тому нам цю систему також треба модернізувати , зробюити її ефективною, зрозумілою, щоб було зрозуміло, навіщо там різні підрозділи державної влади, різні пінспекції, і все що є, і це потрібно впорядкувати. Ми повинні говорити і про систему урядової вертикалі, бо немає держави, де немає виконавчої влади. Це треба вирішити, єдине, що треба їх посунути від питань місцевого самоврядування”   – пояснив він.
Стосовно  префектів, або “урядників”, як пропонує назвати Асоціація міст представників виконавчої влади на майбутніх округах (чи повітах), то вони, на думку пана Негоди, мають здійснювати лише нагляд за законністю рішень, а не дій місцевого врядування, і жодним чином не втручатися чи перешкоджати роботі місцевих рад.
Забезпеченння законності, захист прав громадян, – вони зобов”язані це робити. І ні в якому разі в нас не повинна з”явитися норма, що той орган, який має це робити, чи посадова особа, втручається в діяльність, ні в якому разі! Лише за актами – і то так, на віддалі, з окулярами, може дивитися, чи там відповідає по формі і по рішенню законам. Не по тому, куди направили кошти, чи доцільність-недоцільність, а питання законності. Відповідає це земельному кодексу, закону про освіту… все інше не має права цей орган навіть доторкатися до місцевого самоврядування”, – переконаний В’ячеслав Негода.
Також В’ячеслав Негода підкреслив, що останні роки впровадження реформи підтверджують, що країні потрібні сильні, спроможні громади:
«Процес добровільного об’єднання дав практичне розуміння як позитивних, так і негативних аспектів впровадження реформи. Втім, політика і Міністерства, і Асоціації, полягає в тому, що ми підтримуємо громади, які самостійно за цей час вирішили об’єднатись, а якщо в громадах виникає проблема спроможності, – аналізуємо, яким чином можна підсилювати їх. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо провести реформу», – зазначив він.
Далі В’ячеслав Негода зупинився на найближчих планах і кроках Міністерства розвитку громад та територій (завантажити презентацію). Після виступу він вичерпно відповів на запитання представників регіональних медіа.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *