Одеська ОДА перегляне перспективний план ОТГ на пропозицію Мінрегіону

17 січня в Міністерстві розвитку громад і територій України відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.
За результатами консультацій голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, підбиваючи підсумки зустрічі, на своїй сторінці у «Фейсбук» назвав Одеську область найскладнішою з усіх областей.
Варто відзначити, що велика частина планів стосовно майбутніх ОТГ Одещини відправлена на доопрацювання, а через два тижні знову очікується їх обговорення.
Багатьох мешканців Бессарабії, які живуть в районах, де досі не утворено жодної громади, ця інформація розхвилювала не на жарт.
“Бессарабський медіа-холдинг” докладно проаналізував дев’ять районів Бессарабії.
АрцизАрцизький район
Арцизький район Одеська облдержадміністрація пропонує залишити в одній громаді, де центром повинен стати Арциз, до якого приєднаються 16 сільських рад (крім Острівної, яке увійде до складу Криничанської ОТГ). Під час обговорення в Мінрегіонрозвитку спливла інформація про створення в районі Теплицької ОТГ. Тому проект об’єднання територіальних громад був відправлений на доопрацювання. У коментарях на сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» Віталія Безгина житель Арциза Геннадій Порохницький поскаржився, що засідання робочої групи в Одеській ОДА відбулося за «закритими дверима».
Представники Арциза не були запрошені до участі в роботі над проектом. У місті навіть громадських обговорень не було. Чия думка викладена ОДА в проекті? До того ж не можна навіть протокол засідання робочої групи переглянути, так як він відсутній взагалі!», – нарікає городянин.
Заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода повідомив у відповідь на скаргу, що Мінрегіонрозвитку сподівається на більш докладну комунікацію ОДА з громадами. За спостереженнями чиновника, під час минулої зустрічі іноді складалося враження, що облдержадміністрація  провела недостатню кількість консультацій з громадами. Білгород-ДністровськийБілгород-Дністровський район
На території Білгород-Дністровського району обласне керівництво бачить шість громад. Згідно з перспективним планом, місто Білгород-Дністровський буде самостійною громадою. Не передбачено змін до Мологівської ОТГ, в яку входять Мологовська Випаснянська і Андріївська сільські ради. До Маразліївської ОТГ приєднають село Монаші. Сергіївська ОТГ об’єднає Сергіївську селищну раду, Миколаївську, Приморську сільради Білгород-Дністровського району та Базар”яновськісільрада Татарбунарського району. До складу Старокозацької ОТГ увійдуть сільські ради сіл Володимирівка, Російська Іванівка, Стара Царичанка, Нова Царичанка, Підгірне. Шабівська ОТГ, одна з самодостатніх громад району, поповниться Адамовською сільською радою. За планом, до складу громади мала увійти Затоківська селищна рада. Однак в Затоці вирішили об’єднатися з селищем Кароліно-Бугаз. Краснокосянська, Семенівська і Карналіївська сільські ради відійдуть до Маяківської ОТГ. Раніше до цієї громади вже приєдналась Удобненська сільрада. У Мінрегіонрозвитку викликало питання структури всіх громад, але особливо об’єднання Затоки з Кароліно-Бугаз. В Мінрегіонрозвитку радять все ж приєднати Затоку до Шабівської ОТГ. Тому перспективний план формування територій громад в Білгород-Дністровському районі теж повинно бути переглянуто.
Болград Болградський район
Болградський район також входить до числа районів Одеської області, які хочуть залишити в рамках однієї громади. Представників Мінрегіонрозвитку насторожила площа громади і кількість населення – понад 67 тисяч осіб. Крім того, в районі багато великих самодостатніх сіл з населенням близько п’яти тисяч чоловік. Тому в міністерстві не підтримали ідею створення на території Болградського району однієї громади, а порадили розглянути конфігурацію двох або трьох громад. Зокрема, розглядається варіант створення двох ОТГ: Болградської і Кубейської. Хоча деякі сільські голови Болградського району підтримують створення трьох громад – Болградської, Василівської та Огородненської.
Перспективний план формування територій громад в Болградському районі також відправлено на доопрацювання в облдержадміністрацію.
Ізмаїл
Ізмаїльський район
На території Ізмаїльського району можуть з’явитися 4 ОТГ: Ізмаїльська (у складі – одне місто), Придунайська (17 сільських рад з центром в Саф’янах), Суворівська (один населений пункт), Криничанська (Кринички Ізмаїльського району, Острівне Арцизького району, Старі Трояни Кілійського району) . Таку конфігурацію пропонує ОДА. Мінрегіонрозвитку теж відправило перспективний план на доопрацювання, оскільки стало відомо, що Озерне Ізмаїльського району ініціювало створення своєї громади, до якої увійде тільки одне село. Крім того, міністерство рекомендувало переглянути конфігурацію Суворовської ОТГ і провести громадські слухання з жителями населених пунктів, розташованих на лівому березі озера Катлабух, щоб вони приєдналися до цієї громади.
Кілійський
Кілійський район
У Кілійському районі розглядається варіант створення трьох громад. На території району вже є дві діючі ОТГ – Кілійська (ОДА планує приєднати Новоселівську, Дмитрівську і Трудовську сільські ради) та Вилківська, до якої пропонують приєднати Приморське. Крім того, в перспективному плані вказана ще одна громада – Приозернянська з центром в Приозерному, до якої можуть увійти Червоний Яр, Фурманівка, Василівка. Мінрегіонрозвитку схвалив Кілійську і Вилківську ОТГ. Але питання виникли по створенню Приозернянянської громади. На думку міністерства, вона дуже слабка і в демографічному плані, і за економічними показниками. Пропозиція Мінрегіонрозвитку – приєднати ці чотири населених пункти до Кілійської ОТГ.
РеніРенійський район
В Ренійському районі ОДА пропонує конфігкурацію за принципом “№один район – одна громада”. Міністерство  прийняло за основу цю модель, проте порадило розглянути варіант створення двох громад.
Проходили слухання практично в кожному селі нашого району. Людям пропонували голосувати одночасно за кілька питань: об’єднатися за формулою «один район-одна громада», створити окрему громаду з центром в Орлівці, за те, щоб залишити все як є. Село – окрема юридична особа в складі району. Звичайно, люди вибирали останній варіант – “незалежне село”, оскільки місцеві царі займалися дезінформацією: мовляв, це тільки йдуть розмови, що буде об’єднання, але до цього ще далеко. Громадські слухання проходили в листопаді і грудні 2019 року останній раз. Мотивували це тим, що на законодавчому рівні немає чіткої дати, коли закінчується добровільний термін об’єднання. У кожному селі були створені ініціативні групи, на прохання яких і проводилися слухання. Небажання місцевих чиновників брати відповідальність за майбутнє громади перемогло», – повідомила місцева активістка Ірина.
СаратаСаратський район
На території Саратського району облдержадміністрація розглядає створення шести громад – Саратської, Кулевчанської, Успенівської, Петропавлівської, Плахтіївської і Зорянської. Мінрегіонрозвитку висловило зауваження з приводу утворення Зорянської ОТГ, яка не хоче об’єднатися ні з ким. Тому проект об’єднання територіальних громад в Саратському районі також повинен бути переглянутий облдержадміністрацією.

Татарбунари

Татарбунарський район
Татарбунарський район пропонують розділити на чотири громади – Лиманську, Татарбунарську (центр – в Татарбунарах і 7 сільських рад), Жовтоярську, Тузлівську. Раніше створені ОТГ на території району – Лиманська (планують приєднати Приморське Татарбунарського району) та Тузлівська. У міністерства виникли сумніви в тому, що Жовтоярська ОТГ буде спроможною громадою. До складу громади ОДА планує включити адміністративний центр Жовтий Яр і села Вишневе, Кочкувате, Рибальське. Тому пропозиція міністерства – приєднати ці населені пункти до Татарбунарської громади.
ТарутиноТарутинський район
У Тарутинському районі розглядається утворення двох громад – Тарутинської (12 сіл з центром в Тарутине) і Бородинської (13 сільських рад з центром в Бородіно). Конфігурацію всього району Мінрегіонрозвитку відправило на додаткові консультації і перегляд в облдержадміністрацію.
Відзначимо, що відео зустрічі на своїй сторінці в Facebook виклала Ірина Гриб, помічниця народного депутата Ігоря Васильківського, і озвучила основні проблемні моменти Перспективного плану об’єднання територіальних громад Одеської області, запропонованих облдержадміністрацією:
– Одеса залишається в колишніх межах;
– деякі ОТГ нарізані чисто з політичних мотивів, – про це відкрито заявила частина присутніх депутатів;
– формат об’єднання за типом Подольська не пройде, тобто міністерство не допустить так званих “бубликів”, коли навколо районного центру створені ОТГ, а центр стає окремою громадою;
– міністерство категорично не підтримує маленькі ОТГ;
– принцип адекватної логістики та економіки – в пріоритеті;
– якщо вже створені громади не відповідають методикам міністерства, їх будуть або посилювати населеними пунктами, або об’єднувати з іншими ОТГ.