“Біль не затихає в серці”: у Роздільній іменем загиблого кіборга хочуть назвати школу

20 січня в Україні відзначили річницю трагедії в Донецькому аеропорту у 2015 році та вшанували пам’ять загиблих “кіборгів” – бійців, які обороняли стратегічну точку. Єдиний  загиблий кіборг родом з Одеської області – 39-річний роздільнянець Сергій Іщенко. Посмертно  нагороджений орденом “За мужність”. Він загинув 20 січня 2015 року, внаслідок підриву Донецького аеропорту.

У рідному місті Героя провели хвилину мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки на стінах школи № 1. Меморіальну дошку власним коштом встановила громадська організація “Громада Роздільнянщини”, до якої долучила місцевих підприємців, активістів, небайдужих земляків.

Щороку ця організація замовляє та розміщує у місті бігборди з інформацією про Кіборга та розсилає до міських шкіл портрети для проведення патріотичних заходів. У школах району їх повісили у ряд із фотографіями місцевих учасників АТО. Подібні пам’ятні заходи проводяться вже п’ятий рік поспіль, туди запрошують захисників, бійців з оперативного командування “Південь”.

Земляки та побратими загиблого Сергія з міста Роздільна давно пропонують назвати школу, в якій навчався наш захисник, його іменем. Однак, за словами місцевого активіста Володимира Василенка, є спротив керівництва закладу, а місцева адміністрація займає споглядацьку позицію.

Ми хочемо, щоб про нього знали. Знав не лише район, а й уся область. Адміністрація каже, що ми маємо виконати певну процедуру, а в школі підтримки нема. Їхній аргумент дослівно “а що він зробив для цієї школи? Може дах поміняв чи перекрив?”. Ми боремося, і це боляче. Сергій Іщенко – це показник нашої совісті, це наша гідність. Мені про це досі важко говорити, хоча минуло вже п’ять років, та біль не затихає в серці. Діти мають про це знати. Нас не розуміють, але ми не забуваємо про нього і доб’ємося, щоб школа була названа його іменем”, – поділився Володимир Василенко.

Мати загиблого кіборга, – Веліна Іщенко, – залишилася зовсім сама після смерті єдиного сина. Дітей він не мав, а дружина також військова. Жінка перенесла дві операції на серці. Вона відвідує усі заходи, присвячені АТОвцям, звертається до присутніх, до школярів. Процедура впізнання була важкою для матері, проводили кілька експертиз ДНК – жінка до останнього не вірила у смерть сина, думала, що він пропав безвісти або у полоні.

Веліна для нас як член сім’ї. Моя внучка вважає її своєю бабусею, тому для неї це розрада, як ліки. Вона сильна і мужня жінка, продовжує ходити на роботу, не може залишатися вдома. ЇЇ роботодавець ставиться з розумінням, зберегли робоче місце при скороченні штату, щоб вона могла працювати, жити, щоб їй було не так боляче”, – розповідає пан Володимир.

Громадська організація “Громада Роздільнянщини” вже традиційно, четвертий рік поспіль організовує обласний турнір з дзюдо серед дітей на честь Сергія Іщенка, який займався цим видом боротьби. У 2015 році змагання були районними, та згодом Одеський спорткомітет попросив організаторів розширити статус до обласного. Турнір відбудеться в суботу, 25 січня.

У 2018 році одеська журналістка Оксана Піднебесна зняла документальний фільм про Сергія Іщенка “Кіборг з Роздільної”. Відеоробота здобула третю премію на міжнародному фестивалі “Калинові мости”, що відбувся у Польщі (2018 рік). Цей фільм і зараз пропонують для перегляду школярам у всіх навчальних закладах району. На жаль, на теренах іншої частини Одещини ім”я Сергія Іщенка фактично так ніде і не згадується…

Авторка – Євгенія Швецова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *