У Зеленського знімуть законопроєкт про децентралізацію з розгляду Ради

Керівництво “Слуги народу” спільно з президентом та іншими фракціями вирішили зняти з розгляду і доопрацювати з урахуванням пропозицій опозиції законопроєкт про децентралізацію влади.
Про це повідомило видання “Українська правда” з посиланням на заяву голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії в кулуарах парламенту.

“Ми спілкувалися з нашими колегами в залі і у них є зауваження з приводу повноважень префектів. Тому ми вирішили зараз це питання зняти з розгляду і доопрацювати його разом з колегами з інших фракцій для того, щоб знайти компромісну позицію, в тому числі, попрацювати з Асоціацією міст України, знайти компромісну ситуацію і після того виносити законопроєкт в зал”, – сказав Давид Арахамія.

За його словами, таке рішення ухвалили після переговорів з головами парламентських фракцій і груп, а також консультацій з президентом Володимиром Зеленським.

Відповідний законопроект №2598 “Про внесення змін до Конституції України (про децентралізацію влади)” повинні прийняти 300 голосами. Зараз до складу фракції “Слуга народу” входять 247 нардепів.

Згодом на сайті президента з’явилася інформація про його зустріч із лідерами фракції “Слуга народу”.

Відзначається, що “внесення змін до Конституції стосовно реформи децентралізації потребує детального обговорення та консультацій з представниками всіх сторін”, тому президент відкликає законопроєкт і скеровує його на доопрацювання.

Нагадаємо, законопроєкт змін до Конституції щодо децентралізації №2598, поданий 27 грудня 2019 року на заміну проєкту від 13 грудня, як і попередній, викликав «хвилю» непідтримки у суспільстві, ЗМІ, експертному середовищі та соціальних мережах.
9 січня Асоціація міст України висловила позицію категоричної непідтримки оновленого 27.12.2019 тексту законопроекту змін до Конституції №2598. 11 січня АМУ поширила Інфографіку та закликала парламент відхилити цей законопроєкт, що дозволить провести належне обговорення.
13 січня лідери громад та незалежні експерти у сфері місцевого самоврядування і децентралізації виступили з Другою спльною заявою щодо загроз, які містяться в проекті змін до Конституції України, і закликали народних депутатів України не голосувати за нього.
15 січня зарубіжні партнери, які усі ці роки підтримували реформу місцевого самоврядування в Україні, висловили консолідовану позицію щодо недопустимості внесення до Конституції змін, які не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування та порушують демократичні процеси. Міжнародна спільнота фактично виступила на підтримку вимог органів місцевого самоврядування і АМУ, експертів і науковців щодо необхідності проведення широкого обговорення та консультацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *