Пам’ятка рятувальнику: як надати першу допомогу при опіках

Будь-які термічні опіки – від окропу, праски тощо – в жодному разі не можна “лікувати” рослинною олією, листям алое чи сметаною. У Міністерстві охорони здоровя нагадали, як надати першу допомогу при термічних опіках і коли треба негайно звернутись до лікаря. 

Термічні опіки – це пошкодження шкіри внаслідок контакту із гарячою речовиною або предметом. Термічні опіки бувають дуже болючими та часто супроводжуються такими симптомами, як почервоніння або лущення шкіри, виникненням пухирів та набряку, появою блідості або обвуглення шкіри. Важливо оперативно відреагувати та надати адекватну першу допомогу собі чи своїм близьким.

Рівень інтенсивності болю не завжди пов’язаний із тим, наскільки сильний опік. Інколи навіть дуже серйозний опік може бути відносно безболісним”, – говорить в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Якщо людина отримала опік дуже важливо надати першу допомогу й не допустити помилок, оскільки можна серйозно нашкодити здоров’ю.

Опік може викликати дуже сильний біль і супроводжуватися такими симптомами: почервоніння, лущення шкіри, поява набряку та пухирів, а іноді й обвуглювання шкіри. Перша допомога при опіках передбачає локалізацію, тобто обмеження поширення ураження шкіри, і зняття болю, тому в першу чергу потрібно:

– місце опіку охолодити – занурити в холодну воду на кілька хвилин, прикласти щось холодне;
– краще не підставляти опік під струмінь води, щоб не завдати додаткових механічних пошкоджень;
– прикладати лід до опіку не можна;
– по можливості дайте знеболювальний препарат (наприклад, ібупрофен або парацетамол);
– дайте потерпілому попити, це допоможе уникнути зневоднення та інтоксикації;
– не можна обробляти місце опіку жирними кремами й препаратами, в складі яких є масло;
– зніміть одяг біля опіку, але не відривайте тканину, якщо вона прилипла до опіку;
– якщо є рана – прикрийте її стерильною пов’язкою;
– обробка пантенолом не входить в міжнародні рекомендації з надання першої допомоги при опіках, хоча препарат може допомогти при загоєнні ран;
– якщо людина отримала опік очей або обличчя, сидяча поза допоможе уникнути набряку;
– не можна розривати пухирі;
– стежте, щоб в рану не потрапляв бруд;
– після опіку шкірі потрібен догляд (можна використовувати крем з високим ступенем захисту від ультрафіолетового випромінювання).

Людина може лікувати опік самостійно вдома, але варто звернутися до лікаря, якщо вражена велика ділянка шкіри – більше, ніж долоня людини, а також якщо рана глибока. Неприємний запах з рани та посилення болю – серйозний привід звернутися до лікаря терміново.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *