Як працює контрабанда в Одесі: схеми Альперіна

Керівник оновленої митної служби Максим Нефьодов обіцяє зменшити кількість порушень уже протягом року. В першу чергу перевірять вантажі із приватними посилками.

Ще проаналізують – чому вантажі розмитнювати везуть за сотні кілометрів, якщо це простіше зробити поруч із кордоном. Чи немає в цих схемах фінансово підгодованих  митників.

Поки роботу митниці перезавантажують, хрещений батько контрабанди Вадим Альперін, знову на волі. У суді прокурори просили  для нього 280 млн грн застави. Але суддя зглянулася й знизила заставу до 70 млн. Такі гроші у Альперіна знайшлися і він вкотре вийшов із СІЗО.

Проте, гучна справа мільйони доларів – виклик для нової влади. Детективи НАБУ затримують сімох митників та трьох підприємців в Києві та Одесі.

Ще одному підозрюваному вдається сховатися від детективів. А саме його – одеського бізнесмена Вадима Альперіна, слідство називає головним фігурантом справи.

Альперін вийшов з підпілля лише після того, як президент Зеленський публічно назвав його хрещеним батьком контрабанди. До того ж, пообіцяв цінний подарунок за інформацію про втікача. Після цього Альперін сам прийшов до антикорупційної прокуратури.

Тим часом, розслідування його нелегальних оборудок триває вже третій рік.

Восени 2017 року детективи НАБУ заарештували на рахунках підконтрольних йому фірм майже півмільярда гривень.

Альперін спробував підкупити співробітників НАБУ. Наміри Альперіна тоді викрив негласний агент НАБУ Євген Шевченко.

Справу про хабар давно закінчили і передали до Печерського райсуду столиці. Але до розгляду у суддів руки ніяк не дійдуть.

Ця кримінальна справа Альперіна не зупинила. І він взявся, як стверджують слідчі, за старе. За версією слідства, він вибудовував схеми перевезення вантажів через кордон.

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький розповідає, як діяла тіньова піраміда.

Махінатори працювали масштабно. Створювали фіктивні компанії за кордоном і під їх прикриттям виписували фальшиві рахунки із заниженою вартістю. Ними вони заміняли справжні. На митниці вдавали, що не вірять, і збільшували ціну товарів.

Після цього організатори схеми відправлялися до суду. Роль суддів у цих оборудках повинна стати предметом окремого розслідування. Одеські громадські активісти та журналісти-розслідувачі долучилися до нього.

ВІДЕО – Факти. ICTV

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *