На території Кілійської ОТГ розпочнеться масштабне будівництво вітряків

Депутати Кілійської міської ради прийняли чергове рішення для початку будівництва на території громади вітряної електростанції, що складається з трьох вітряків потужністю 16,5 МВт.
Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».
Так, одноголосно був затверджений детальний план території земельної ділянки в адміністративних межах Шевченківської сільської ради Кілійського району Одеської області (за межами населеного пункту). На традиційній прес-конференції глава Кілійської ОТГ Павло Бойченко розповів, на якій стадії сьогодні перебуває реалізація на території громади даного інвестиційного проекту. За його словами, вже в 2020 році інвестор почне будівництво об’єкта, яке триватиме більше року.
Павло Бойченко, Кілійський міський голова:
«Попереду колосальні обсяги будівельних робіт. Будівництво такого масштабу раніше не велося на території Кілійського рки реалізація проекту несе за собою навіть зміни з пілотування. Хочу пояснити, які плюси отримає Кілійська громада, і розвіяти деякі сформовані у жителів ОТГ стереотипи. Ми як громада несемо тільки організаційні витрати – проводимо позачергові сесії. Що ми отримуємо у вигляді плюсів. Перше – колосальні обсяги будівництва на рік-два, якими будуть завантажені наші будівельні підприємства. Це тисячі кубометрів бетону, це податки в наш бюджет і гроші, які запрацюють наші люди. Ми цьому раді, оскільки наші будівельні організації виживають в основному за рахунок бюджетних замовлень, які невеликі, а ми дуже хочемо, щоб вони збереглися і розвивалися. Друайону. Найвища точка кожного з вітряків – 263 метра. Вимоги до будівництва найсуворіші, оскільге. Коли буде працювати вітряна електростанція, буде створено до 50 робочих місць. Філія підприємства буде зареєстрована в Кілії, податки будуть надходити в наш бюджет. Крім того, що дуже важливо, для нас це питання не тільки економічне, а й безпеки. Сьогодні ми отримуємо електроенергію з Придністров’я, з Дубосарського ГЕС. Ми фактично відрізані від території материкової України. І в разі, не дай Бог, якийсь дістабілізаціі, ми можемо опинитися без електрики. Придністров’я сьогодні кілька вороже по відношенню до України, ми не можемо знати, що буде далі. Звичайно, хочеться вірити в те, що буде мир і дружба, але ми бачили, як до Криму з політичних причин була обмежена подача води. Правильно це чи ні, не нам судити, але при цьому дуже сильно постраждала економіка. А уявіть, що колись за політичними мотивами Придністров’я обмежить нам подачу електроенергії. Нас не врятує сонячна електростанція в нічний час, у нас буде серйозний енергетична криза. Майже 20 мегават – продуктивність вітроелектростанції, цього вистачить, щоб забезпечити всю громаду і практично весь район (загальн споживання району – 25 мегават). Для когось це здається фантастичним, але недавно для нас багато здавалося фантастичним, поки не стало реальністю. Ми знаємо, що таке сидіти місяць без електрики, півтора роки тому ми зіткнулися з цією бідою. Тому будівництво вітряків значить більше, ніж здається на перший погляд. Це державна програма, і я радий, що сьогодні вона реалізується тут, у нас. На Бессарабії одночасно будується 3 вітроелектростанції – в Ізмаїлі, в Арцизі і в Кілії. І нам дуже пощастило, що інвестор прийшов саме до нас. Хочу розвінчати кілька міфів щодо того, чи може вітряк впасти, чи не буде він заважати птахам, тваринам та інше. Це проект не районного, а обласного масштабу, всі проектні роботи, заходи безпеки узгоджені на рівні Мінекології, Міненергетики та інших структур. Крім того, подібні проекти проходять величезна кількість експертиз. Хто бував в Європі, той бачив, наскільки популярні там вітряки – не дурніші нас європейці, які їх будують”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *