У Тарутинському районі можуть створити кілька ОТГ

Тарутинський район швидше за все не підтримає варіант ОТГ за принципом «один район-одна громада».
До такого висновку прийшов журналіст Бессарабського медіахолдингу, переглянувши відеотрансляцію пленарного засідання позачергової сесії Тарутинської районної ради, яке відбулося 19 листопада.
На сесії було розглянуто проект звернення депутатів ради до голови Одеської обласної державної адміністрації з питання створення однієї громади на території Тарутинського району з центром в селищі Тарутине. Звернення депутатським корпусом підтримано в результаті не було, а розгляд питання об’єднання перенесено на 20 грудня, на чергову сесію райради. За інформацією в.о. голови райдержадміністрації Олени Сілоч, на даний момент 14 сільських рад з 27 підтримали ініціативу створення однієї громади в межах району.
Селищна рада Тарутине, сільські ради Веселої Долини, Виноградівка, Вільного, Євгенівка, Олександрівки, Петросталі, Рівного, Ярового виявили бажання залишатися самостійними громадами.
Березино і Серпневе бачать себе центрами двох самостійних громад. Бородино і Петрівка підтримують запропонований Мінрегіонрозвитку варіант створення на території Тарутинського району двох ОТГ – Бородинської і Тарутинської. Адміністративний кордон між ними повинна пройти по селах Калачівка, Слобідка, Надрічне і Бородіно. Ці населені пункти повинні увійти в Бородінську ОТГ.
А далі Весела Долина, Перемога і Роза стануть частиною Тарутинської ОТГ. Загалом, в Бородінську ОТГ планують включити 35 населених пунктів з 18 тис. жителів, а в Тарутинському – 16, населення яких становить 22 тис. чоловік.
Пропонований варіант Мінрегіонрозвитку обговорювалося раніше 23 жовтня на засіданні розширеного круглого столу. Більшість присутніх були здивовані таким поділом і висловлювалися за створення єдиної ОТГ на базі Тарутинського району. Найбільше стурбовані представники північних сіл району, які повинні увійти до Бородинської ОТГ. У разі реалізації планів в Бородинській громаді опиняться відносно бідні села, а вся соціально потужна інфраструктура – лікарня, поліклініка, установи освіти – залишиться в Тарутинській ОТГ.
Крім того, транспортна інфраструктура північної території Тарутинського району майже зруйнована, що не дозволить жителям окремих сіл безпосередньо добиратися в Бородіно. Наприклад, з Калачівки в Бородіно немає прямого сполучення.
Але й варіант створення єдиної ОТГ на території Тарутинського району депутатським корпусом 19 листопада також не підтримали. Серед причин – поганий стан доріг, відсутність медичних послуг. Наприклад, багато жителів Тарутинського району уклали договори з сімейними лікарями з Арциза. Крім того, у сільських голів і депутатів райради викликає побоювання те, що в законі не прописана процедура виходу зі складу територіальної громади. Тому голова районної ради Олександр Тасмасис запропонував розглянути варіант створення на території району чотирьох громад (модель 2015 року), щоб потім була можливість об’єднатися в одну більшу громаду. Заступник голови району Валерій Дундер порадив головам сільських рад та депутатському корпусу піти по шляху об’єднання сусіднього Арцизького району, де ОТГ планують створити за принципом «один район-одна громада».
Депутати районної ради взяли тайм-аут до 20 грудня, де, сподіваємося, і буде озвучений остаточний варіант децентралізації Тарутинського району, найбільш прийнятний насамперед для рядових жителів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *