Загублене дитя: під час пологів в Любашівці жінка втратила немовля, а сама стікала кров’ю

Рідні звинувачують у цій трагедії лікарів, і переконують: якби вчасно жінці зробили кесарів розтин, дитина б залишилась жива. Втім, медики своєї вини у смерті крихітки не бачать.

Катерина Козаку розповідає: дівчинці обрали ім’я на перших місяцях вагітності, планували назвати Полінкою. Усю вагітність Катерина почувалася добре, а коли їхала до пологового будинку, сподівалася швидко повернутися додому вже з дитинкою. Аж раптом рідним подзвонила лікарка і приголомшила звісткою: немовля померло, а мати – при смерті.

“Каже, дитини немає, а мати у важкому стані. Вже думали як спасати її, бо стікає кров’ю”, – згадує Тетяна Козаку, бабуся загиблої дитини.

Катерина розповідає: було дуже боляче, тому просила зробити їй кесарів розтин. Проте лікарка відмовила, а згодом, коли дитина застрягла, її почали тягнути за допомогою помпового пристрою. У породіллі розпочалася сильна кровотеча.

Кесарів козтин Каті все ж зробили, але вже тоді, коли немовля померло в утробі матері.

Я була в операційній, вони слухали серцебиття, його не було. Я чула як вони сказали, що вона померла”, – каже породілля.

Поки Катя була в реанімації, тіло донечки віддали батькові. Сказали: дитина померла, бо мати не впоралася з пологами.

Не вдалося врятувати, бо вона втратила свідомість і зажала голову тазом, мені сказали. Ну я повірив врачам“, – поділився Владислав Козаку.

Проте, у матері новонародженої дівчинки власна версія подій, вона попросила родичів подивитися на тіло дитинки.

Вона чиста, повністю ніби купана дитина, нічого не було крові на ній. А як зняли шапочку, як подивилися, то там вони її так сильно ранили, аж шапочка була повністю кров засушена”, – скаржиться бабуся дівчинки.

То від вакуума. То навіть шкіра здерта з голови. Як вони тянули. Тягли вакуумом, жінка мені говорила, разів п’ятнадуять”, – каже Владислав.

Лікарка, яка приймала пологи, переконувала подружжя, – зробила все що змогла. Хоча в якийсь момент мало не відкрито визнала свою провину.

Вона відійшла в сторону, я почув як вона сама собі сказала, що це я виновата. Тобто вона тихенького сказала, но я її почув“, – каже батько дитини.

Втім журналістам прокоментувати всі обставини цього випадку лікарка відмовляється, – нібито зайнята. Саме вона і є завідуючою пологового відділення. Головний лікар Любашівської ЦРЛ зараз у відпустці, заступниця взагалі про смерть немовляти нічого не знає, бо  виконує обов’язки тимчасово.

Тим часом, позицію лікарів вдалося записати самим батькам, які спілкувалися з лікарем та акушеркою, яка приймала пологи. З’ясувалося що причин робити кесарів розтин не було, а подружжя має бути вдячними медикам за те, що врятували хоча б мати:

Хочете тут цирк влаштувати? 977 наказ прочитайте про кесарево, тут історія написана під нього!Дмитро Фомін, головний лікар Любашівської ЦРЛ

Марина Лісова, лікарка:

– За наказом, я не мала робити кесарів розтин.

– Треба було щоб вона померла і відрізати матку і все написати в паперах!(Фомін)

– Вона втратила свідомість…(Лісова)

– Треба було зробити розтин дитини”,  – таку розмову любашівських лікарів вдалося записати на аудіо згорьованим батькам.

Від розтину тіла доньки батько відмовився, про що згодом пошкодував. Отримати в лікарні бодай копію історії пацієнтки подружжю не вдалося. Навіть поліції для цього довелося в рамках відкритого кримінального провадження звертатися з клопотанням до суду. Тільки після цього можна буде призначити ряд медичних експертиз.

Батьки впевнені: в загибелі їхньої Полінки винні лікарі, тож сподіваються на справедливе розслідування.

ВІДЕО – “СВІДОК”, НТН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *