В Кілійській громаді виділять землю під вітряки

Вітряні гіганти, що перетворюють силу вітру в електроенергію, незабаром повинні з’явитися на території Кілійської ОТГ. Вітряні електростанції встановлять за межами населеного пункту.

Будівництво вітроелектростанції буде розпочато вже в наступному році. Павло Бойченко,Кілійський міський голова, вважає цей проект стратегічно важливим:

«Всі ви знаєте, що наш район забезпечується електроенергією з Придністров’я – Дубоссарською ГЕС. Оскільки це нестабільний в політичному сенсі регіон, є певні ризики залишитися без електрики, і сонячна електростанція, що розташована в Кілійській ОТГ, не буде в змозі повністю закрити потреби в електриці. А вітряна станція потужністю в 20 мегават зможе забезпечити фактичну потребу громади», – розповів він.

Як пояснив міський голова, за підсумками переговорів інвесторів з власниками паїв було досягнуто згоди на передачу земельних ділянок громаді. Після чого землі будуть переведені в категорію земель енергетики, і вже потім, згідно з законодавством, поза конкурсом, передані інвестору.

Павло Іванович розповів і про перспективи, які даний проект відкриває для громади.

В першу чергу, це близько 30 робочих місць для кваліфікованих співробітників інженерного складу, крім робочих спеціальностей. По-друге, інвестор взяв зобов’язання і, зареєструвавши філію компанії з будівництва станції на території Кілійської територіальної громади, вже виконав його, забезпечивши тим самим накопичення певних видів податків в місцевому бюджеті. І, по-третє, – на період будівництва станції будівельні організації Кілії будуть забезпечені роботою. Це результат довгої, фактично трирічної роботи керівництва міста з інвесторами. Протягом року в громаді запрацює вітровимірювальні вишка. Проект складний, він потребує від інвестора залучення кредитних коштів.

«За цей інвестиційний проект боролися практично всі райони Одеської області, а перемогли Арциз, ми і Ізмаїл. І я дуже радий, що громада виявилася не в стороні від нього. Ми сьогодні підійшли до практичної реалізації даного проекту», – зазначив мер і підкреслив, що готовий підтримати будь-які інвестиційні проекти на території громади.

Авторка – Ганна Сокіл

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *