Одеса отримує від пайових внесків половину від власних надходжень

20 вересня, на засіданні Верховної Ради України народні депутати проголосували за законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні” з тими правками, які не скасовують пайові внески, а вдосконалюють механізм їх нарахування, сплати та використання.
Таким чином, пайові внески залишаються у бюджетах місцевих громад, – повідомляють в Асоціації міст України.
Встановлення фіксованого розміру сплати пайових внесків складає 4% для нежитлових будівель, 2% – для житлових, 0% – для промислових споруд, – в іншому випадку сплата нараховується виключно в грошовій формі на рахунки місцевих бюджетів.

В Одесі сума пайових внесків складає 50% власних доходів, і відміна цього вагомого фінансового ресурсу для муніципалітету могла б негативно позначитись насамперед, на розвитку інфраструктури. Саме туди, пояснюють в регіональному відділенні АМУ, спрямовують кошти, які надходять від пайової участі забудовників.

“Пайові внески є важливим джерелом надходжень до бюджету розвитку місцевих бюджетів, завдяки чому є можливість розбудовувати території та покращувати якість життя населення. Так, до бюджету розвитку м. Одеси заплановано отримати пайової участі від забудовників у сумі 121 млн. грн., що становить 50% від загальної суми запланованих надходжень до бюджету міста (бюджет розвитку м. Одеси на 2019 р. заплановано в розмірі 243 млн. грн., без врахування трансфертів. Станом на 19.09.2019 р. вже надійшло 110,4 млн. грн. Тобто, відміна внеску пайової участі забудовників могла б призвести до значних втрат надходжень до бюджету розвитку міста”, – повідомила Світлана Осадчук, регіональна консультантка з економічних питань Одеського РВ Асоціаціації міст України.

І хоча термін дії пайових внесків визначено на один рік – до кінця 2020 р. (на один рік для нових обєктів, і до повного виконання – розпочатих), громади отримали суттєвий фінансовий ресурс, який спрямовується на будівництво, ремонт і реконструкцію важливих соціальних об’єктів: шкіл, дитячих садочків, лікарень та доріг. Такого результату вдалося досягти завдяки активній підтримці зі сторони народних депутатів, активістів, науковців та громадськості.
Серед тих, хто відстояв пайові внески для бюджетів громад – народний депутат Зіновій Андрійович (міський голова Надвірної 2016-2019 рр.), який спільно з колегами безкомпромісно стояв на позиціях інтересів органів місцевого самоврядування з метою не допустити згортання бюджетної децентралізації.
Народження компромісного рішенню передувала двотижнева тяжка праця експертів Асоціації міст України в комітетах і фракціях парламенту.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *