Сіль, Куяльник і “Чумацький шлях”: як пройшов етно-фестиваль під Одесою. ФОТО

Фестиваль пройшов в рамках конкурсу “Малі міста – великі враження”, за підтримки Українського культурного фонду, Міністерства культури України та Асоціації міст України.

14 вересня Красносільська ОТГ вперше приймала гостей на території Куяльницького лиману. Солений берег південного степу, його історичне минуле, екологія, народні промисли, смаколики, якими пригощали гостей – все разом лягло в основу створення і розроблення ідеї проведення яскравого свята. Етно-фест «Чумацький шлях» включав в себе катання верхи, майстер-класи народних умільців, реконструкцію бою, фото-проект, виступи колективів та українських зірок, урочисту частину,  нагородження та веселощі – всього було вдосталь.

Чумацький шлях

Найважливішим було привернення уваги до проблематики Куяльницького лиману, популяризувати його, згуртуватии команду, підприємців, мешканців навколо загальної ідеї, знайти однодумців, які долучилися зі своїми ідеями, показати наскільки інвестиційно привабливою є дана територія. Велике дякую Олені Боришполець, як людині яка неймовірну кількість ідей, зусиль приклала для проведення даного фесту, Сергій Гуцалюк, історична частина, апарату сільської ради, підприємцям – просто молодці, всім мешканцям і найголовніше гостям, що завітали , знайшли час і гарний настрій!”, – поділилася Марина Архирій, заступниця голови Красносільської ОТГ.
кінь
Етно-фест, який пройшов в рамках конкурсу “Малі міста – великі враження”, відбувся завдяки серйозним коштам від Уряду. Як розповіла пані Марина Архирій, місцевій владі вдалося залучити на проведення фестивалю стільки ж коштів, скільки виділила держава, тому бюджет “Чумацького шляху” склав 1,5 млн гривень: 750 тисяч виділив уряд, друга половина – з місцевої скарбниці.
Співорганізаторами фесту стали Український культурний фонд та Асоціація міст України, – з-поміж численних заявок з усіх куточків України віддавали перевагу саме тим, хто зумів довести не просто цінність ідеї, а й можливість її подальшого розвитку.
“Ідея мусить приносити гроші”, – це головний орієнтир для розвитку громад, – кажуть в Одеському представництві Асоціації міст України.
Це коли не просто раз на рік відбувається щось, а будується ціла низка допоміжних кейсів навколо: наприклад, дороги – ви ж бачили, як місцева влада проклала щебневий шлях до солоного лиману (сподіваємось, в подальшому буде ще краще), це й торгівля, транспорт, розміщення і проживання – поряд є санаторій “Куяльник”, можливо, долучаться місцеві жителі, кемпінги, садиби для туристів. Це й розвиток хенд-мейду, який привертає увагу до місцевої історії, промислів, екології, це і гастротуризм – як можливість ще більшого зацікавлення місцевим колоритом. Усе разом зможе суттєво наповнювати місцевий бюджет, адже село Корсунці входить до Красносільської ОТГ – і у цьому головна ідея організації і проведення масштабних заходів, пошуку культурних брендів, залучення інвестицій: для розвитку територій”, – розповіла консультантка з комунікацій Одеського РВ Асоціації міст України Оксана Піднебесна.
Одеське РВ АМУ
Цікавими стали майстер-класи з випарювання солі з соленої ропи Куяльницького лиману. Організатори зуміли показати дітям й дорослим процес кристалізації солі, – у пришвидшеному темпі, з використанням вогню. Саме сюди, розповідають учасники фесту, колись звідусіль прибували чумаки, – аби набрати солі і розвезти її далі, по містам і селам України.
Козаки
Яскравим став виступ акторів театру, які показали сценку про подорож чумаків на Одещину, з імпровізацією козацької забави, в національному вбранні.
Етно-фест “Чумацький шлях” зібрав численних гостей з різних куточків країни, вони могли розважатися, посидіти перед сценою, з”їсти смачної рибної юшки чи запеченого м”яса.
Наприкінці вечора гостей порадували зіркові виступи Христини Соловій, одеського гурту “Деньги вперед”, камерний оркестр Одеської обласної філармонії.
випарювання солі
Авторка – Оксана Лелека

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *