Виноград – на дорогу: в Болградському районі страйкують селяни

30 серпня в районі села Каракурт селяни висипали посеред траси, яка веде на Болград, гору зібраного винограду. Кажуть, на знак протесту: вимагають, щоб нова влада створила прийнятні умови для виноробної галузі.

Виноград, кажуть фермери, все одно нікому не потрібен. Навіть цього засушливого літа їм вдалось отримати непогани врожай, близько 5 тон з гектару. Але продати його неможливо, – в тому числі й через санкції Росії, куди раніше збували продукцію.

“Елеватори наповнені ще торішнім матеріалом”,- кажуть селяни.

Головна вимога протестувальників – зміна правил експорту європейських вин. Адже після підписання асоціації України з ЄС вітчизняний ринок наповнили недорогі вина з Європи, які завозять без розмитнення. В таких умовах український алкоголь не витримує конкуренції, і його не купують.

Ще одна вимога – зниження мінімальної ціни на пляшку вина. Виноградарі Бесарабії стверджують, що непідйомні ціни їм виставляють Мінагрополітки і Мінекономрозвитку.

Варто додати, що вчора цю проблему на першому засідані нового парламенту озвучив народний депутат Антон Кіссе. Він зазначив, що збір врожаю на грані зриву, і звернувся до нового министра економіки Тимофія Милованова з проханям терміново відрегувати на ситуацію.

Також Кіссе відзначив, що у виноградарстві на півдні України зайняті близько 20 тисяч людей і якщо не вирішити цю проблему, всі вони залишаться без роботи.

Тим часом мітингувальники назвали свою акцію попереджувальною і пообіцяли наступного разу відвезти виноград до Одеси та Києва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *