В Одеській області не можна лишати тільки 4 райони – позиція ОДА

Таку думку  під час установчої партнерської зустрічі, що пройшла за участі представництва ОБСЄ, висловив Дмитро Радулов, директор Департаменту економічної політики та статегічного планування Одеської ОДА.

На його погляд, Одеська область – одна з найбільших територій в Україні, а тому запропонований Мінрегіоном варіант укрупнення районів з центрами в 4 містах – Одеса, Подільськ, Білгород-Дністровський та Ізмаїл не зовсім раціональний. Тому це питання варто виносити на додаткове обговорення.

Ми категорично проти чотирьох районів. Кабінет Міністрів до нас прислухається, і готовий до діалогу, це для нас вже перемога.  Проблема у відсутності позиції обласної ради, позиції взагалі як такої не існує, або депутати її не висловлюють. Відсутнє первинне бачення нового адміністративного устрою: нема окреслених меж ОТГ, нема районів”, – сказав Дмитро Радулов, маючи на увазі незатверджений обласною радою перспективний план формування ОТГ в Одеській області.

Один з варіантів, до якого схиляються експерти, – наблизити кількість укрупнених центрів до госпітальних округів. Наразі в Одеській області їх створено 9. Мешканцям громад буде зручно дістатись до такого центру у випадку потреби, всі інші послуги вони зможуть безперешкодно отримати у своїх ОТГ.

Проект створення нових районів, і скорочення існуючих 26, поки на стадії узгодження. Але вже зараз на карті Одеської області з визначеними “укрупненими” районами з’явилися білі плями. Значна віддаленість до нових центрів багатьох громад на півночі і на півдні Одещини у деяких експертів викликає занепокоєння.

Чи залишиться запропонований проект без змін, або ж розглядатимуть інші варіанти укрупнення районів – покаже час. Наразі відомо, що центрами укрупнених громад можуть стати тільки міста обласного значення, де кількість населення складає 50+ тис. чоловік.

Зазначимо, в Одеській ОДА відбулася установча партнерська зустріч “Приєднання громад до міст обласного значення та ОТГ Одеської області”, організована Мінрегіонбудом за участю ОБСЄ, представників Асоціації міст України та Одеського центру розвитку місцевого самоврядування.

Авторка – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *